Inspectorii de asigurări evaluează pagubele cutremurelor din Gorj. Zeci de blocuri de locuințe sunt afectate

Inspectorii de asigurări evaluează pagubele cutremurelor din Gorj. Zeci de blocuri de locuințe sunt afectate Sursa: Facebook

În ultimele zile, inspectorii de la mai multe companii de asigurări au ajuns în localitățile afectate de cutremurele majore care au avut loc în județul Gorj.

Potrivit legii, asigurarea obligatorie la cutremur este de două tipuri și oferă despăgubiri, de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Diferența făcute de lege se referă la tipul de materiale de construcții din care este realizat imobilul. Poliță de tip A, care oferă despăgubiri maxime în valoare de 20.000 de euro, pentru case construite din cărămidă. Pentru polițele de tipul B, care se referă imobile construite din lemn, asigurarea maxim oferită este de de 10.000 de euro.

Autoritățile locale îi informează pe proprietarii de locuințe afectate că pot depune cereri pentru acordarea despăgubirilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

La fața locului va veni un inspector de daune care va evalua pagubele și va stabili o sumă, care să fie acordată ca și despăgubire.

Dacă proprietarul unui imobil afectat nu deține decât o poliță obligatorie de asigurare la cutremur, suma maxim oferită este de 20.000 de euro. De asemenea, este important de știut că, dacă valoarea daunelor este mai mare, respectivul proprietar trebuie să suporte din buzunarul propriu cheltuielile pentru reconstrucția casei.

Raport preliminar despre cutremurele din Gorj

Autoritățile județene din județul Gorj au realizat o primă evaluare a pagubelor înregistrate după cele două cutremure majore care au avut loc în această lună.

Este vorba despre 121 de clădiri care au suferit pagube, printre acestea fiind și blocuri de locuit (24), case individuale (20) sau unități de învățământ (27). Pe listă mai sunt cuprinse și 20 de biserici sau mănăstiri, dar și 17 instituții publice.

”S-a urmărit, cu prioritate, evaluarea clădirilor care au destinația blocuri de locuit și case de locuit pentru ca utilizatorii acestori clădiri să nu fie puși în pericol și să fie informați despre eventualele pericole. Din fericire, în ceea ce privește aceste categorii de construcții vă comunicăm faptul că nu au fost constatate vizual elemente ale structurilor de rezistență afectate”, a adăugat CJCCI Gorj.

Elevii vor fi mutați din școlile cu probleme

În județul Gorj, vacanța elevilor a fost prelungită cu câteva zile. În acest timp, Inspectoratul Școlar Județean Gorj a primit ordin de la Ministerul Educației să găsească spațiile necesare pentru continuarea activității școlare.

Este de menționat că există posibilitatea ca, în zone afectate, elevii să participe la ore în sistem comasat. Acest lucru înseamnă că elevii din clase diferite vor învăța într-o sală de clasă, informează antena3.ro.