Peste 200 de inspectori ai Agenției Naționale Antifraudă Fiscală au verificat 203 operatori economici din complexul comercial Dragonul Roșu. Au fost date amenzi de 1,55 milioane de lei.
Agenția Națională Antifraudă Fiscală (ANAF) a transmis că peste 200 de inspectori au verificat joi, 4 mai, 203 operatori economici din complexul comercial Dragonul Roșu. Inspectorii ANAF au dat 312 de amenzi contravenționale în valoare de 1,55 milioane de lei. Operatorii economici au fost acuzați că nu au evidențiat în contabilitate operaţiunile economico-financiare efectuate și că nu au nerespectat prevederilor legale privind întocmirea şi utilizarea documentelor justificative.
ANAF a tras un semnal de alarmă și în rândul clienților cărora le-a cerut să ceară facturi sau chitanțe pentru bunurile cumpărate. „Atenționăm clienții centrelor angro să se asigure că primesc toate actele prevăzute de lege (facturi, chitanțe, documente de însoțire etc) pentru toate mărfurile cumpărate, deoarece monitorizarea și controlul antifraudă vizează inclusiv traseul ulterior al bunurilor provenite din aceste centre comerciale, fiind verificate toate etapele ciclului de comercializare, până la vânzarea către consumatorul final”, se precizează în comunicatul emis de ANAF.
Bunuri contrafăcute de peste un milion de lei au fost reținute în „Dragonul roșu”
Inspectorii Autorității Vamale au confiscat în luna aprilie acestui an bunuri contrafăcute în valoare de 1,1 milioane de lei din complexul comercial „Dragonul Roșu” din București, în urma unui control. Autoritatea Vamala a României a transmis atunci că au fost reținute aproximativ 2.700 articole vestimentare şi peste 2.100 parfumuri, considerate susceptibile că au adus atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru diverse mărci de lux. Inspectorii continuă cercetările în acest caz.
„Autoritatea Vamală Română are o gamă foarte largă de responsabilităţi în materie de supraveghere şi control a mărfurilor importate pe teritoriul vamal al Uniunii Europene. Pe lângă colectarea de taxe vamale, TVA şi accize, după caz, pentru mărfurile importate, autoritatea vamală verifică, de asemenea, mărfurile respective în multe scopuri de natură nefiscală, astfel încât să ne asigurăm că îndeplinesc cerinţele UE privind, printre altele, conformitatea produselor, standardele şi normele alimentare, de sănătate şi de mediu”, a declarat Bogdan-Lari Mihei, preşedintele instituției.