Este interzis de la 1 martie! Românii care riscă puşcăria. Ce nu mai au voie să facă

Este interzis de la 1 martie! Românii care riscă puşcăria. Ce nu mai au voie să facă Sursa Foto: Arhiva EVZ

Patronii care rețin contribuțiile angajaților, dar nu le virează la stat în termen de 60 de zile, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Scapă de dosarul penal doar dacă dovedesc că și statul are datorii la ei sau au de încasat banii de la alte firme.

Începând cu data de 1 martie, fapta de reţinere şi nevirare la bugetul de stat a contribuțiilor angaților devine faptă penală. Patronii, care vor întârzia mai mult de 60 de zile plata contribuțiilor sociale pentru angajați, ar putea să se aleagă cu dosar penal și riscă între 1 și 5 ani de închisoare.

Asta dacă datoria privind contribuțiilor depășește 100.000 de euro și se dovedește că angajatorul avea bani în conturi. Dacă datoria este mai mică și în final este plătită, patronul este pasibil doar de amendă și scapă de dosarul penal.

Cine e de bună credință scapă de pușcărie

Aceste reglementări extrem de dure sunt acum nuanțate, printr-o OUG care este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta prevede că patronii, care nu au plătit contribuțiile angajaților, scapă de dosarul penal, dacă dovedesc că și statul are datorii la ei sau dacă au de încasat creanțe de la alte companii. Practic cei care au de recuperat datorii nu mai riscă pușcărie, dar chiar și așa nu scapă de amendă, dacă întârzie plata cu mai mult de 60 de zile.

O altă obligație pentru firme

Începând cu data de 1 martie 2022 intră în vigoare  și obligativitatea transmiterii la ANAF a cererilor, înscrisurilor sau a altor documente prin intermediul Spațiului Virtual Privat (SPV). Regula se aplică firmelor cu personalitate juridică, dar și persoanelor fizice autorizate, profesiilor liberale pentru care se depune declarația unică, dar și intreprinderilor individuale.

„Această obligativitate revine persoanelor juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și  întreprinderilor familiale“, a anunțat ANAF prin intermediul unui comunicat de presă.

ANAF anunță că nu va mai accepta niciun document pe hârtie după 1 martie. Cei care nu respectă regulile de transmitere digitală a actelor și au întârzieri la depunerea documentelor riscă să fie amendați. „În situația în care un document trebuie depus într-un anumit termen, iar acest lucru se realizează fizic și nu prin intermediul Spațiului Privat Virtual, pot apărea sancțiuni cum ar fi: pierderea dreptului de a beneficia de o facilitate fiscală sau aplicarea unor amenzi“, a mai anunțat ANAF.