INSP anunță prima infectare cu o nouă variantă Omicron în România. OMS, monitorizări de amploare
- Maria Miron
- 20 aprilie 2022, 09:23
INSP transmite că în perioada 11-17 aprilie au fost depistate nu mai puțin de 220 de secvențieri ale variantei Omicron, dar și o nouă subvariantă numită BA.5, pe care OMS începuse deja să o monitorizeze din dorința de a stabili dacă prezintă un grad mai mare de pericol pentru populație. În România, 12.702 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 prezintă motive de îngrijorare pentru autorități.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), aflat sub autoritatea Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), a anunțat că, până la data de 17 aprilie 2022, au fost raportate 13.310 secvenţieri, dintre care 220 în săptămâna 15 (11-17 aprilie).
Motive de îngrijorare pentru autorități
Secvenţierile din săptămâna 15 au fost raportate de INCDMM Cantacuzino, cu un număr de 95 şi INBI Balş, cu 125.
Mai mult, 12.702 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 prezintă motive de îngrijorare pentru autorități. Din aceste infectări, 1.722 sunt cu varianta Alpha, 11 cu varianta Beta, 23 cu varianta Gamma, 5.958 cu Delta şi 4.988 cu Omicron.
INSP transmite și că până în data de 17 aprilie, rata de confirmare cu VOC (componente organice volatile) a atins aproximativ 95%, în vreme ce între 11-17 aprilie, cele 220 de cazuri prezentau forme de infectare cu varianta Omicron. În aceeași săptămână, a fost înregistrat și un prim caz de infectare cu subvarianta BA.5.
OMS a transmis, zilele trecute, că supraveghează câteva zeci de cazuri de infectare cu două subvariante noi ale Omicron, pentru a se stabili dacă prezintă un grad mai mare de pericol, conform Reuters. Deci, OMS a trecut pe lista de monitorizare subvariantele BA.4 şi BA.5, identificate inițial în Africa de Sud, Botswana, Germania şi Danemarca.
Pfizer pregătește un vaccin eficient împotriva tuturor variantelor de coronavirus
Compania a anunțat că testează mai multe vaccinuri multi-variantă și urmează să stabilească care este cel mai eficient, dar și care va fi dozajul. Compania a primit aprobare de la EMA și pentru pentru pastila anti-coronavirus.
Compania Pfizer a anunțat că este posibilă ca până la toamnă să scoată pe piață un vaccin care să fie eficient împotriva mai multor variante de coronavirus.
„Sper că până la toamnă – dar nu este o certitudine clară – vom putea avea un vaccin care să fie eficient împotriva tuturor variantelor de coronavirus cunoscute până în prezent”, a declarat miercuri, 13 aprilie, Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, într-o conferinţă de presă organizată de Federaţia Internaţională a Industriei Farmaceutice (IFPMA).
Se va alege cea mai bună variantă
Compania Pfizer efectuează în această perioadă o serie de studii clinice pentru a determina care este cea mai bună formulă pentru un astfel de vaccin. „Odată ce vom avea datele științifice, ele ne vor permite să decidem care dintre vaccinurile dezvoltate este cel mai bun“, a precizat Albert Bourla.
Grupul Pfizer testează în prezent mai multe vaccinuri multi-variantă şi dozaje diferite ale acestora. „Odată ce vom şti care este cea mai bună cale de urmat, vom cere omologarea serului în Statele Unite, în Europa şi în celelalte zone ale lumii”, a adăugat CEO-ul Pfizer.
Grupul american Pfizer şi partenerul său german BioNTech au conceput unul dintre primele şi dintre cele mai eficiente vaccinuri anti-COVID-19 din lume, administrat pentru prima dată în Marea Britanie, la sfârşitul anului 2020.
Pastilă împotriva COVID-19
Pfizer a dezvoltat și o pastilă anticoronavirus. Paxlovid a fost aprobată în Europa în ianuarie. Acest medicament antiviral este destinat formelor ușoare și medii de boală, care pot evolua în forme grave. Acesta se va elibera doar pe bază de prescripție medicală.
EMA a decis să permită statelor membre ale Uniunii Europene să folosească antiviralul dezvoltat de Pfizer, iar Italia, Germania şi Belgia se numără țările europene care au cumpărat medicamentul. Studiile au arătat că pastila a redus riscul de internare în spital cu până la 88%.