Însoțitor pentru minor în străintate. S-au schimbat regulile

Însoțitor pentru minor în străintate. S-au schimbat regulile Sursa Foto: Arhiva EVZ

Însoțitor pentru minor în străinătate. S-au schimbat regulile! Poliția de Frontieră va verifica, la ieșirea din țară, cazierul judiciar al persoanei respective.

Reguli noi pentru cei care au calitatea de însoțitor pentru minor în avion. Măsura este nouă și a fost introdusă prin lege adoptată în Parlament și promulgată de președinte. Autoritățile sunt obligate să verifice, la zi, mențiunile înscrise în cazierul judiciar.

Însoțitor pentru minor la avion. Ce prevede legea acum

Poliția de frontieră va verifica în sistemul ROCRIS menţiunile înscrise în cazierul persoanei care însoțește un minor peste hotare. Măsura este prevăzută într-o lege promulgată de președintele țării. Conform noului act normativ, autoritățile nu vor lua doar act de existența cazierului judiciar. Acestea vor avea obligativitatea să verifice dacă nu există fapte de natură penală înscrise în mențiuni.

Autorii legii consideră că acest lucru este necesar pentru a asigura o protecție sporită minorilor care trec frontiera. Iar poliția de frontieră va avea atribuții sporite în acest sens.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reglementările în vigoare stabilesc faptul că un minor, poate călători în străinătate însoțit de o altă persoană fizică, adultă. Pentru aceasta, însă, însoțitorul va avea nevoie de cazierul judiciar precum și de un acord scris al părinților.

Poliția de frontieră primește atribuții sporite

Cazierul judiciar are o valabilitate de șase luni, din momentul eliberării către solicitant. Or, în acest interval, o persoană poate suferi o condamnare penală, definitivă, care să nu apară înscrisă în mențiuni.

„(...) Faptul că însoțitorul minorului prezintă un certificat de cazier judiciar emis cu cel mult 6 luni înaintea prezentării la Poliția de Frontieră, nu oferã nicio garanție că acesta nu a comis infracțiuni în perioada de timp de la emiterea cazierului judiciar și până la prezentarea la trecerea frontierei”, susțin autorii proiectului.

Drept care, noua lege conferă atribuții sporite lucrătorilor de la frontieră cu privire la minorii care călătoresc în străinătate. Polițiștii vor primi acces nelimitat la baza de date în care se înscriu aceste informații - ROCRIS.

Însoțitor pentru minor la avion. Reguli mai stricte

Un copil poate călători în străinătate însoțit de o altă persoană majoră, alta decât părintele sau reprezentantul legal. Legea stabilește o serie de reguli pentru însoțitori.

Pentru a trece granița, persoana care însoțește minorul are nevoie de o serie de documente. Acestea sunt verificate, obligatoriu, de poliția de frontieră. Însoțitorul trebuie să prezinte, conform legii, acordul părinților minorului. Sau, după caz, a reprezentantului legal al copilului.

Pe lângă acest document, însoțitorul trebuie să mai aibă și un certificat pentru cazier judiciar, valabil. De unde și noile reglementări cu privire la verificările ce trebuie făcute la frontieră.

Regulile de călătorie în străinătate pentru minori.

Regulile de călătorie în străinătate pentru minori. Sursa foto; Photo 55566903 © Famveldman | Dreamstime.com

Poliția de frontieră verifică anumite infracțiuni

O persoană majoră nu poate fi însoțitor al unui minor, la trecerea frontierei dacă a comis o serie de infracțiuni. Acestea sunt enumerate în Legea nr. 248/2005:

  • omorul;
  • cele contra libertății și integrității sexuale;
  • cele privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile;
  • lipsirea de libertate în mod ilegal;
  • cele privind traficul de droguri sau precursori;
  • traficul de țesuturi sau organe umane;
  • cele de terorism.

După noile reguli, poliția de frontieră trebuie să verifice dacă însoțitorii minorilor au săvârșit una dintre aceste infracțiuni. În cazul în care informațiile din baza de date ROCRIS indică o astfel de situația vor fi luate măsurile legale, iar minorul nu va fi lăsat să treacă frontiera.