Insomnia poate reprezenta un adevărat semnal de alarmă, cu efecte negative asupra organismului nostru. Aceasta este cauza multiplelor boli cu care ne putem confrunta.
Insomnia reprezintă una dintre cauzele pentru care tot mai mulți oameni se confruntă cu probleme de sănătate. Potrivit cercetărilor, lipsa somnului poate duce la boli cardiovasculare, dar ea poate sta și la baza depresiei sau a anxietății.
Insomnia, efecte negative asupra sănătății fizice și mentale
Este bine de știut că fiecare dintre noi se poate confrunta cu episoade de insomnie la un moment dat, un lucru normal. Însă, devine neobișnuit atunci când aceste stări se întind pe parcursul a mai multe nopți, timp de mai multe luni.
Lipsa somnului poate duce la depresie și anxietate, la nervozitate sau la ineficiență în activitățile de zi cu zi, iar lista poate continua.
Studiile au demonstrat, de asemenea, o predispoziție mult mai mare a pacienților care suferă de insomnie, de a dezvolta boli cardiovasculare. Cauzele insomniei sunt multiple. Poate fi vorba despre o afectare la nivel psihic, fie somatic sau ambele, dar si datorate anumitor factori externi.
De asemenea, gândurile în exces, o minte hiperactivă, precum și tulburările de la nivel psihologic, precum depresia și anxietatea, duc la degenerarea în timp a somnului.
Mai mult, melatonina, hormonul responsabil de reglarea somnului poate fi afectat de mediul în care se doarme, precum zgomotele de fundal, temperatura din cameră, lumina prea puternică din locul de dormit și multe altele.
Cele mai predispuse persoane de a dezvolta insomnie în timp sunt cele care sunt supuse unui stres constant, care călătoresc des și astfel schimbă fusurile orare, vârstnicii, adolescenții, consumatorii de droguri sau alcool, dar și persoanele cu un stil de viață sedentar.
Lipsa somnului poate produce unui nivel mai ridicat al hormonului de stres, factor ce duce la apariția unui accident vascular cerebral sau la hipertensiune.
Diagnosticul și tratarea insomniei
Insomnia poate fi depistată printr-o anamneză a pacientului, prin analiza jurnalului său de somn sau prin chestionare specifice acestor tulburări de somn.
Pe lângă acestea, se pot efectua polisomnografia (goldstandard pentru insomnia asociata altor patologii), actigrafia (montarea unui dispozitiv la nivelul mâinii pentru 1-2 săptămâni pentru monitorizarea perioadei și duratei somnului), testul de latență a somnului (MSLT) pentru a determina intervalul necesar pentru a adormi, testul de menținere a stării de veghe (MWT) pentru vigilența nocturnă.
În ceea ce privește tratarea insomniei, aceasta poate fi făcută fie medicamentos, fie prin terapie cognitivă, realizată cu ajutorul unui psihoterapeut, potrivit sfatulmedicului.ro.