Înscrierea la clasa pregătitoare. Informațiile pe care trebuie să le știe părinții

Înscrierea la clasa pregătitoare. Informațiile pe care trebuie să le știe părinții Sursa foto: Arhiva EVZ

Înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2024—2025 va începe cu afișarea numărului de clase alocate, conform ordinului referitor la Calendarul înscrierii în învățământul primar, publicat în Monitorul Oficial.

Înscrierea în clasa pregătitoare. Vor fi publicate și regulile înscrierii copiilor

Astfel, toate școlile sunt obligate să facă acest lucru pe data de 25 martie, iar informația trebuie să fie disponibilă pe site-ul instituției, dacă există, și pe pagina web a inspectoratului școlar județean.

Inspectoratele școlare vor publica pe 26 martie metodologia de înscriere, care cuprinde regulile, în timp ce pe 27 martie vor fi făcute publice criteriile specifice de departajare.

Aceste criterii includ evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc șase ani între 1 septembrie și 31 decembrie 2024, împreună cu recomandările pentru înscrierea în clasa pregătitoare.

Ne puteți urmări și pe Google News
Înscrierea în clasa pregătitoare

Sursa foto: Arhiva EVZ

Pașii de urmat pentru părinți

Astfel, părinții ale căror copii au frecventat grădinița trebuie să parcurgă următorii pași:

  • înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării pentru înscriere la clasa pregătitoare;
  • eliberarea/transmiterea către părinte de către unitatea de învățământ cu nivel preșcolar a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz.
Înscrierea în clasa pregătitoare

Sursa foto: Arhiva EVZ

În schimb, pașii pentru înscrierea în clasa pregătitoare pentru copiii care nu au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate, sunt:

  • înregistrarea de către CJRAE/CMBRAE a cererilor de evaluare, depuse/transmise de părinți pentru copiii care îndeplinesc criteriile prevăzute la art. 7 alin. (1) din Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar;
  • planificarea de către CJRAE/CMBRAE a organizării evaluării; afișarea și comunicarea programării pentru participarea la evaluare;
  • desfășurarea evaluării copiilor de către CJRAE/CMBRAE;
  • eliberarea/transmiterea către părinte de către CJRAE/CMBRAE a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz;
  • soluționarea de către comisia județeană/a municipiului București de înscriere a copiilor în învățământul primar (comisia județeană/a municipiului București) a situațiilor excepționale care necesită amânarea înscrierii în învățământul primar, potrivit edupedu.ro.