Evenimentul Zilei > Politica > INSCOP: Peste 53% din români ar vota un primar independent
INSCOP: Peste 53% din români ar vota un primar independent

INSCOP: Peste 53% din români ar vota un primar independent

Majoritatea românilor ar vota o personalitate locală independentă pentru funcţia de primar la următoarele alegeri locale, relevă barometrul INSCOP dat publicităţii luni.

Potrivit sondajului, 53,1% dintre români spun că ar vota o personalitate locală independentă pentru funcţia primar la următoarele alegeri locale, fără legături cu partidele politice actuale. 22,4% spun că nu ar vota un independent ca primar, iar 24,5% nu răspund.

Disponibilitatea de a vota pentru primărie o personalitate locală fără legături cu partidele politice actuale se ridică la 48,6% în rândul persoanelor cu studii primare, la 52,3% în rândul celor cu studii medii şi la 59,9% în cazul celor cu studii superioare. 57,9% dintre persoanele cu venituri mici ar vota un independent, 52% dintre cele cu venituri medii şi 65,5% dintre cele cu venituri superioare.

De asemenea, 56,3% din populaţia urbană ar vota pentru funcţia de primar un independent, în timp ce dintre respondenţii cu domiciliul în zona rurală şi-au exprimat disponibilitatea în acest sens 48,9%. Pe regiuni, în Moldova şi Bucovina un independent ar fi votat de 45,8% dintre respondenţi, în Muntenia, Oltenia şi Dobrogea – de 52%, în Banat, Crişana şi Maramureş – de 60,8%, şi în Transilvania – de 57,4%.

Barometrul INSCOP mai relevă că 43,9% dintre respondenţi cred că primarul în funcţie va fi reales dacă va candida la alegerile locale din 2016, 36,4% cred că nu va fi reales, iar 19,7% este procentul celor care aleg varianta nu ştiu /nu răspund.

Conform cercetării, 43,5% dintre respondenţi declară că ar vota în 2016 cu primarul în funcţie dacă ar candida, 38% nu ar mai vota şi 18,4% reprezintă nonrăspunsuri.

Barometrul a fost realizat de Inscop Research la comanda Adevărul în perioada 23-30 aprilie. Volumul eşantionului a fost de 1.085 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.