Inovația uimitoare care revoluționează știința. Cristalul timpului, o nouă formă a materiei, încalcă legile fizicii

Inovația uimitoare care revoluționează știința. Cristalul timpului, o nouă formă a materiei, încalcă legile fizicii

Un grup de cercetători de la Google în colaborare cu fizicieni de la mai multe universităţi de prestigiu, printre care Stanford şi Princeton, au anunţat crearea unui “cristal al timpului”, un vechi deziderat al oamenilor de ştiinţă. Ar putea reprezenta un progres tehnologic crucial pentru viitor.

Obţinerea acestei noi forme a materiei a fost posibilă folosind calculatorul cuantic al celebrei companii americane. Un cristal al timpului este acel obiect ale cărui componente se mişcă într-un ciclu regulat şi continuu fără a consuma deloc energie.

Cristalul timpului este o nouă fază a materiei

Cristalul timpului extinde practic definiţia conceptului de formă a materiei. Astfel, în formele cunoscute de noi – solidă, lichidă şi gazoasă – moleculele ating un echilibru termic, ceea ce înseamnă că fluxul de căldură se stabilizează în cele din urmă într-un sistem. Cu alte cuvinte, ating starea cu cea mai mică energie şi nu se mai mişcă. În schimb, aceste cristale trec în mod repetat de la o configuraţie la altă chiar dacă nu consumă energie, ca un dispozitiv cu mişcare perpetuă.

După cum se știe, a doua lege a termodinamicii afirmă că prin impulsul irezistibil către echilibrul termic toate lucrurile tind să se îndrepte către stări aleatorii. Odată cu trecerea timpului sistemele degenerează inevitabil în haos și dezordine - adică entropie. Însă cristalele de timp nu se așează într-un echilibru termic. În loc să degenereze treptat către o stare aleatorie, acestea rămân blocate în două configurații înalt energetice care alternează constant între ele într-un proces care poate continua la infinit.

Din acest motiv comportamentul cristalelor temporale se arată fascinant pentru oamenii de știință. Spre deosebire de orice alt sistem cunoscut, ele nu tind către dezordine și haos. Cu alte cuvinte, ele sfidează a doua lege a termodinamicii care definește clar direcția în care merg toate evenimentele naturale și care este folosită de cercetători pentru a stabili direcția timpului, potrivit ZDNet.

Cea mai bună variantă de cristal temporal de până acum

Nu este prima oară când un cristal al timpului este demonstrat. Cercetători de la Universitatea din Maryland au anunţat că au creat un astfel de cristal, cu o existenţă de scurtă durată, la sfârşitul anului 2020. Un alt exemplu a fost demonstrat în luna iulie de o echipă de fizicieni de la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda. Experimentul celor de la Google este estimat însă ca având cele mai bune rezultate de până acum.

În ceea ce priveşte aplicaţiile cristalelor timpului, acestea ar putea avea rol important în dezvoltarea calculatoarelor cuantice, acele calculatoare care pot rezolva probleme complexe cu o viteză uluitoare și care ar putea deschide noi orizonturi în numeroase domenii, de la spaţiul cosmic la medicină.

Ne puteți urmări și pe Google News