Evenimentul Zilei > Social > Îngerul veștilor bune – Calendar creștin ortodox: 13 iulie
Îngerul veștilor bune – Calendar creștin ortodox: 13 iulie

Îngerul veștilor bune – Calendar creștin ortodox: 13 iulie

În ziua aceasta, Biserica face pomenirea tuturor minunilor săvârșite de Sfântul Arhanghel Gavriil, vestitorul lui Dumnezeu.

Arhanghelul Gavriil este sărbătorit pe 26 martie, a doua zi după Buna Vestire, pe 8 noiembrie, împreună cu Arhanghelul Mihail și cu toate cetele îngerilor, dar și pe 13 iulie, când sunt pomenite toate minunile săvârșite de cel care este aducătorul bunelor vestiri pe care Dumnezeu le comunică oamenilor.

Astfel, Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care i-a adus Fecioarei Maria vestea întrupării Mântuitorului.

Tot el îi înștiințase pe Sfinții Părinți Ioachim și Ana că o vor naște pe Maica Domnului.

Același arhanghel l-a vestit pe preotul Zaharia la templu că soția sa, Elisabeta, îl va naște pe Ioan Botezătorul.

Gavriil este cel care a rostit primul numele Pruncului Iisus și numele Sfântului Ioan Botezătorul.

Același arhanghel i-a vestit pe păstori că s-a născut Mântuitorul lumii, el le-a descoperit magilor taina întrupării și tot el a fost primul care a cântat: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire” (Luca 2, 14).

De asemenea, Sfântul Arhanghel Gavriil l-a liniștit pe Dreptul Iosif, când acesta a auzit că Fecioara Maria este însărcinată și a vrut să o părăsească, și tot el i-a poruncit să fugă cu Pruncul în Egipt și apoi să se întoarcă.

Același Arhanghel i-a adus Maicii Domnului vestea Adormirii sale, care este tot o veste bună, deoarece Maica și-a putut revedera din nou Fiul, fiind ridicată cu trupul la Cer, iar noi, oamenii, am câștigat o mare rugătoare în fața Tronului ceresc

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.