ING: Cererea de forță de muncă este FOARTE RIDICATĂ. Iată ce influențe sunt asupra LEULUI!
- Raluca Florescu
- 8 septembrie 2015, 10:31
Creșterea salariului minim în iulie a alimentat majorarea câștigului salarial în aceeași lună, iar cererea de forță de muncă se află la nivelul maxim al ultimilor ani, ceea ce va crește presiunile pe majorări salariale, scrie într-un raport al ING Bank.
Circa trei din zece angajați din România au beneficiat de cea mai recentă creștere a salariului minim din iulie, potrivit datelor oficiale. O altă creștere, de 14,3%, este programată pentru ianuarie 2016, ceea ce înseamnă practic o dublare a salariului minim raportat la nivelul din 2010.
Tendul va diminua competitivitatea României comparativ cu țările învecinate, ținând cont de starea proastă a infrastructurii de la noi, calificarea slabă a forței de muncă și corupția ridicată. În context, salariile mici erau până acum un avantaj major.
De asemenea, presiunile de creștere salarială rămân ridicate, dar fiind că majorarea cu 25% a salariilor personalului medical va crește presiunile pentru majorări și în alte sectoare.
Tendințele de pe piața muncii și scăderea taxelor care va crește veniturile la dispoziția românilor ar putea majora riscul de supraîncălzire în perioada următoare, iar tendința de întărire a leului s-ar putea diminua, așa încât nivelul anticipate de analiștii ING de 4,3 lei/euro pentru finele lui 2016 și de 4,2 lei/euro în 2017, s-ar putea să nu mai fie atinse, mai scrie în raport.