Înfricoșătoarea miză militară a războiului 5G dintre Statele Unite și China

Înfricoșătoarea miză militară a războiului 5G dintre Statele Unite și China

Insistența cu care Statele Unite își presează aliații să țină Huawei și companiile chinezești departe de rețelele 5G nu e numai o fațetă a războiului comercial dintre Washington și Beijing, Recent, la summit-ul de la Londra, cele 29 de țări membre ale NATO au convenit, de altfel, „să garanteze securitatea comunicațiilor noastre, inclusiv 5G”.

De ce este această a cincea generație de conectivitate a internetului mobil atât de importantă? Pentru că scopul ei nu mai este numai perfecționarea smartphone-urilor… Iată ce suține Manlio Dinucci pe site-ul globalresearch.ca:

“5G este conceput nu numai pentru a îmbunătăți performanțele device-urilor inteligente, ci mai ales pentru a conecta sisteme digitale care au nevoie de cantități enorme de date pentru a funcționa automat. Cele mai importante aplicații 5G nu vor fi destinate utilizării civile, ci domeniului militar.

Posibilitățile oferite de această nouă tehnologie sunt explicate de Aplicațiile de Apărare ale Tehnologiei de Rețea 5G, publicate de Consiliul Științei Apărării, un comitet federal care oferă sfaturi științifice pentru Pentagon. „Apariția tehnologiei 5G oferă Ministerului Apărării posibilitatea de a profita, cu costuri minime, de avantajele acestui sistem pentru propriile cerințe operaționale”, se arată în documentul respectiv”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu alte cuvinte, rețeaua comercială 5G, construită și activată de companii private, va fi folosită de forțele armate americane (și din întreaga lume, de altfel) cu costuri mult mai mici decât în cazul în care rețeaua ar fi fost înființată în scop exclusiv militar. În ce constau aceste aplicații militare ale rețelei 5G? Experții prevăd că 5G va juca un rol cheie în utilizarea rachetelor hipersonice (inclusiv cele dotate cu focoase nucleare).

Pentru a le ghida pe traiectorii variabile, schimbând direcția într-o fracțiune de secundă pentru a evita rachetele de interceptare, este necesar ca un sistem să colecteze, proceseze și să transmită computerului care manevrează racheta cantități enorme de date într-un timp foarte scurt.

Același lucru este valabil și în ceea ce privește apărarea în cazul unui  atac cu acest tip de armă (cazul sistemului rusesc S-400 Triumf). Întrucât nu există suficient timp pentru ca un operator uman să ia  deciziile, singura posibilitate este ca această apărare să se bazeze pe un sistem automat 5G.

„Această nouă tehnologie va juca, de asemenea, un rol cheie în rețeaua de luptă. Cu capacitatea de a conecta simultan milioane de terminale, 5G va permite personalului militar - departamentelor și persoanelor fizice – să-și transmită reciproc, aproape în timp real, hărți, fotografii și alte informații despre operațiunea în curs”, afirmă Manlio Dinucci.

Nici serviciile secrete și forțele speciale nu vor putea face abstracție de 5G. Acesta le va permite implementarea unor sisteme de control și spionaj mult mai eficiente decât cele din zilele noatre.

Acestă tehnologie va îmbunătăți randamentul dronelor ucigașe și al roboților de război, oferindu-le capacitatea de a identifica, urmări și neutraliza ținte pe baza recunoașterii faciale și a altor caracteristici biologice. Rețeaua 5G, ca armă de înaltă capacitate tehnologică, va deveni, de asemenea, țintă pentru atacuri cibernetice și acțiuni de război desfășurate cu arme de nouă generație.

Cu toate că specialiștii sunt extrem de clari, implicațiile militare ale tehnologiei 5G sunt aproape în totalitate ignorate, inclusiv la cel mai înalt nivel politic. Cea mai bună demonstrației este cadrilul Germaniei în ceea ce privește implicarea Huawei în construirea rețelei 5G din țară. Date fiind aplicațiile militare, nu sunt decât două explicații pentru ezitările guvernului german: ori politicienii chiar nu înțeleg despre ce e vorba, ori sunt dispuși să schimbe tabăra date fiind avantajele economice pe care le oferă colaborarea cu chinezii.

Dincolo de toate aceste lucruri extrem de serioase, implementarea tehnologiei 5G este o veste extrem de bună pentru amatorii de jocuri în rețea. Plătind un abonament, pasionații vor putea participa, în viitorul apropiat, la jocuri de război de un realism impresionant, în care se vor înfrunta cu jucători din întreaga lume. Banii obținuți astfel (dar și reacțiile jucătorilor în anumite situații de luptă) vor fi folosiți, evident, tot pentru pregătirea tehnologiilor necesare unui război adevărat, din câte se pare- ultimul.