Informaţiile de interes public au ajuns o marfă de lux

Informaţiile de interes public au ajuns o marfă de lux

Deşi legea prevede că accesul la informaţii de interes public este liber, mare parte a funcţionarilor din cadrul primăriilor o încalcă, refuzând să dea curs solicitărilor cetăţenilor.

Mai mult, chiar şi în cazul în care oamenii primesc informaţiile cerute, acestea costă, iar preţul este de multe ori nejustificat.

Acestea sunt concluziile unui studiu realizat, în ultimul an, în 260 de administraţii publice locale din cele 41 de judeţe ale României (90 de municipii şi 170 de oraşe) şi prezentat ieri de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID). 1.100 de lei pentru 50 de pagini

„Am constatat că, deşi accesul la informaţiile de interes public este liber, puţini dintre noi şi le pot permite. Asta întrucât peste 60% din administraţiile publice din mediul urban îi taxează pe cetăţeni pentru furnizarea acestora, iar sumele ce trebuie achitate ajung, în unele cazuri - spre exemplu, la Primă ria Caracal (judeţul Olt) - chiar şi la 1.100 de lei pentru un document de 50 de pagini. O astfel de taxă nu reflectă nici pe departe costul real al «serviciului» oferit de primărie“, a precizat Alexandru Cumpănaşu, preşedintele AID - România.

Reprezentanţii administraţiilor publice se prevalează de principiul „orice legea nu interzice este permis“ şi stabilesc valoarea taxelor după cum crede fiecare de cuviinţă, susţin specialişti din Ministerul Internelor.

Practic, „tarifele“ sunt stabilite prin hotărâri ale Consiliilor locale ori judeţene. La Iaşi, o astfel de hotă râre a fost adoptată anul trecut, însă în cuprinsul ei nu se specifică clar pentru ce tip de documente de interes public se percep taxe. Aşa se face că recent, chiar unui consilier local i s-au pretins 3.000 de lei drept taxă de fotocopiere pentru eliberarea caietului de sarcini la o licitaţie deja încheiată.

Şi la Timişoara, tarifele pe care cetăţenii trebuie să le plătească pentru copiile documentelor de interes public au fost stabilite tot anul trecut, printr-o hotărâre a consiliului local. Astfel, pe lângă cei 2 sau 4 lei plătiţi pentru o filă (în funcţie de formatul acesteia), cetăţenii care doresc documente stocate în arhiva primăriei trebuie să achite şi o taxă de 10 lei/document. 20 de lei, caseta video cu informaţii de interes public În dorinţa de a acumula „venituri proprii“ cât mai mari, unele administraţii publice au recurs chiar şi la inovaţii. Spre exemplu, Primăria Mioveni (judeţul Argeş) furnizează infomaţii de interes public pe casete video, la preţul de 20 de lei/caseta.

„Nu ne propunem să acuzăm pe nimeni, dar vrem să tragem un semnal de alarmă, deoarece nu ni se pare normal ca, în 2008, doar 38% din primării să înţeleagă că nu trebuie să condiţioneze accesul cetăţenilor la informaţii de interes public. (...) Ca să nu mai vorbim despre faptul că există administraţii publice care dau dovadă de «tupeu » şi atunci când încalcă legea. Spre exemplu, la Primăria Constanţa, la o solicitare în baza Legii nr. 544, domnul primar ne-a cerut să precizăm cine suntem şi de ce avem nevoie de informaţiile solicitate“, a conchis preşedintele AID. (A colaborat Mara Popescu)

Ne puteți urmări și pe Google News