Informații importante despre voucherele sociale, salariul minim și pensii. Explicațiile ministrului Muncii

Informații importante despre voucherele sociale, salariul minim și pensii. Explicațiile ministrului Muncii Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Ministrul Muncii a anunțat că săptămâna viitoare se va încheia distribuirea cardurilor de vouchere sociale. Marius Budăi a mai declarat că salariul minim trebuie mărit și că procentul alocat pensiilor prin PNRR trebuie modificat pentru ca acestea să poată fi majorate.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că săptămâna viitoare vor fi livrate ultimele carduri de vouchere sociale și că era de așteptat ca în această primă etapă să fie întârzieri. Românii care au probleme cu folosirea cardurilor sunt îndemnați să facă sesizări, iar autoritățile dau asigurări că vor rezolva toate problemele.

„Săptămâna viitoare vom încheia activitatea de retribuire. Am avertizat de la început că va fi mai complicată prima tranşă pentru că include patru pași şi anume confecționare carduri, inscripționare date cu caracter personal după care distribuire şi virarea sumelor pe card“, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii.

Salariul minim trebuie mărit

Marius Budăi a mai afirmat și că trebuie găsite soluții pentru majorarea salariul minim pe economie. Pentru acest lucru este nevoie de discuții cu mediul de afaceri. Indexarea va fi aplicabilă cel mai devreme din ianuarie 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trebuie să găsim o soluţie de majorare a salariului minim printr-o discuție cu mediul de afaceri pentru că practic situaţia este extrem de complicată. Până la sfârșitul anului vrem să avem aceste discuții ca din ianuarie să se aplice o majorare a salariului minim“, a mai spus Marius Budăi.

Discuții cu Comisia Europeană

Ministrul Muncii a vorbit din nou și despre problema pensiilor. Procentul de 9,4% asumat de România prin PNRR nu permite mărirea pensiilor și de aceea, în acest moment, se poartă mai multe negocieri cu Comisia Europeană pentru modificarea lui. Marius Budăi spune că România este singura țară care și-a luat un astfel de angajament în PNRR.

„Procentul de 9,4% pentru pensii este un procent antiromânesc care practic contribuie la sărăcirea seniorilor României. Într-o analiză pe care am făcut-o la nivel de PNRR-uri ale statelor membre din Uniunea Europeană, dar și a legislațiilor naționale, nu am găsit absolut nicăieri, dar absolut nicăieri, o asemenea plafonare a cheltuielilor sociale. Suntem discuții cu Uniunea Europeană pentru a schimba acest lucru", a mai spus ministrul Muncii la Antena 3.