Statele Unite ar fi primit informații din partea serviciilor secrete, conform cărora Rusia ar plănui un atac asupra Ucrainei, înainte ca Jocurile Olimpice să se sfârșească. Data stabilită pentru finalul competiției sportive este 20 februarie.
Olimpiada de la Beijing, care a debutat pe 4 februarie, a primit o conotație mai mult politică decât sportivă, în lumea Relațiilor Internaționale de astăzi. Asta pentru că unii analiști consideră că Jocurile Olimpice ar putea fi influențate de deciziile liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.
Conform CNN, o invazie rusească în Ucraina ar putea începe oricând, chiar și înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice.
La conferința de presă de la Melbourne, Blinken a transmis că retrage în continuare personalul american de la Ambasada din Kiev.
Mai mult, președintele Joe Biden a discutat telefonic, în cursul zilei de vineri, cu liderii transatlantici despre trupele rusești prezente în apropierea Ucrainei. În aceeași zi, secretarul general al NATO a vizitat Baza Militară Mihail Kogălniceanu din România, acolo unde 1000 de militari americani au fost detașați.
Secretarul General al NATO, în vizită la Baza 57 Aeriană
Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, vineri, împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.În vizita în România, Stoltenberg a declarat că NATO evaluează dacă trebuie să-și adapteze prezența pe termen mai lung în estul Europei.
Cei doi oficiali au făcut declarații, în care au arătat că acesta este un moment foarte important. ”Poporul român și eu personal suntem recunoscători președintelui Biden că a trimis trupe. Ne aflăm la 200 demile de Crimeea anexată ilegal și la câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina.
„România a fost implicată în a asigura securitatea nord-atlantică. Prezența dumneavoastră este o dovadă a solidarității. Mă folosesc de acest moment pentur a mulțumi trupelor italiene și germane. Dorse să vă laud pentru eforturile pe care le faceți. Vă mulțumesc pentru implicare și devotament. Veți regăsi același profesionalism în rândul trupelor noastre. În timpul misiunilor să țineți cont că eforturile dumneavoastră fac parte din această alianță de succes. Noi suntem NATO, iar aceasta este cheia pentru o pace durabilă”, a declarat Klaus Iohannis.
Jens Stoltenberg: „Suntem gata să protejăm România”
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că vorbim despre NATO în acțiune, America de Nord și Europa umăr la umăr, gata să protejeze România și toți aliații NATO.
„Prezența dumneavostră transmite un mesaj puternic într-un moment critic. NATO e o alianță unită. Este un răspuns la comasarea de trupe ruse. Cerem Rusiei să detensioneze situația și de bună credință să se angajeze la dialog. Rămânem pregătiți pentru o soluție”, a transmis Jens Stoltenberg.