Se pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în urma războiului declanșat în Ucraina pe data de 24 februarie. Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene vor discuta, în cadrul întrunirilor de săptămâna aceasta, la care va participa și președintele american Joe Biden, despre impunerea unui embargo petrolier Rusiei, cu scopul de a întări răspunsul Occidentului față de Moscova.
Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, printre care s-ar putea număra și un embargo asupra petrolului rusesc, potrivit unui diplomat european de rang înalt. Discuțiile vor avea loc înainte de sosirea președintelui SUA, Joe Biden, care se va deplasa în această săptămână în Europa pentru a participa la mai multe summit-uri.
Al cincilea pachet de sancțiuni pentru Rusia
„Lucrăm la o a cincea rundă de sancțiuni și sunt propuse multe nume noi”, a declarat pentru Reuters un diplomat european de rang înalt, sub rezerva anonimatului.
Guvernele UE vor aborda discuția în rândul miniștrilor de externe luni, înainte ca Joe Biden să sosească joi la Bruxelles pentru summit-uri cu cei 30 de aliați ai NATO, precum și cu UE și în formatul Grupului celor Șapte (G7), inclusiv Japonia.
Unele măsuri vor viza și petrolul rusesc, în privința căruia ar urma să își exprime părerea și președintele SUA.
Joe Biden pregătește un embargo asupra petrolului rusesc
Joe Biden a anunțat încă de pe data de 8 martie că SUA vor interzice importurile de petrol din Rusia, alături de produse petroliere rafinate, gaze naturale și cărbune. Interdicția este cea mai recentă acțiune americană menită să pedepsească Rusia pentru invazia sa în Ucraina.
Rusia produce aproape 11 milioane de barili pe zi de țiței. Utilizează aproximativ jumătate din această producție pentru propria cerere internă, care, probabil, a crescut din cauza cerințelor mai mari de combustibil militar, și exportă între 5 și 6 milioane de barili pe zi.
În prezent, Rusia este al doilea mare producător de țiței din lume, în urma SUA și înaintea Arabiei Saudite, dar uneori această ordine se schimbă. În 2021, Rusia a câștigat peste 110 miliarde de dolari din exporturile de petrol, de două ori mai mult decât câștigurile sale din exporturile de gaze naturale.
Cât de importantă este Rusia ca furnizor de petrol al SUA
Pentru SUA, Rusia este o sursă de petrol relativ mică. În 2021, aceasta a furnizat 8% din importurile americane de țiței și produse petroliere. În unele momente din ultimii ani, această cotă a crescut, după evenimente precum sancțiunile impuse Venezuelei și furtunile care au perturbat producția offshore anul trecut în Golful Mexic din SUA.
Dar țițeiul rusesc nu este cu adevărat un produs de bază pentru rafinăriile americane. Achizițiile scăzuseră la 84.000 de barili pe zi atunci când administrația Biden a anunțat oficial interdicția de import. Va fi un inconvenient minor pentru rafinăriile americane să evite petrolul rusesc.
Și invers este, de asemenea. Achizițiile americane abia dacă se înregistrează în veniturile masive din petrol ale Rusiei. Pentru a fi eficiente, interdicțiile individuale trebuie să fie agregate în mai multe țări pentru a produce consecințe care să afecteze efectiv punga rusească.