Informație îngrijorătoare cu privire la producția de miere din România
- Angelo Tăutu
- 27 august 2015, 15:10
Producția de miere obținută în acest an din cultura de floarea soarelui este nesemnificativă, iar o posibilă cauză ar fi utilizarea de neonicotinoide și acumulării substanțelor de acest tip în sol.
Aceasta a declarat vicepreședintele Federația Asociațiilor Apicole ROMAPIS, Constantin Dobrescu, într-o conferință de presă.
"Producția de miere de floarea soarelui de anul acesta este foarte mică, iar aceasta are o pondere importantă în producția generală de miere a României. Am avut o producție bună la rapiță și foarte bună la salcâm, dar la floarea soarelui, probabil că producția este mai puțin de jumătate din cât ar fi trebui să fie", a subliniat Constantin Dobrescu.
Toxicitate deosebită
Producția de miere din floarea soarelui are o pondere de 25% din producțiile pe care se bazează apicultorii. Aceștia susțin că reducerea producției a fost cauzată de utilizarea de neonicotinoide pentru acest tip de cultură agricolă. "Din moment ce au murit albine la floarea soarelui și producția este foarte redusă, e clar că trebuie să facem o legătură între cele două fenomene", a afirmat Constantin Dobrescu.
Pesticidele care au o toxicitate deosebită pentru albine aparțin unei noi clase denumită neonicotinoide și au fost introduse pe piața europeană în anul 2000 fiind caracterizate printr-o mare eficiență pentru că sunt de 7.000 de ori mai toxice decât DDT.
Aproximativ 10% dintre apicultorii care au participat la un sondaj al ROMAPIS au confirmat apariția unor albine moarte în fața stupilor precum și slăbirea excesivă a familiilor de albine, după analizarea stării de sănătate a acestora, la culesul din floarea soarelui.