Economiile din estul Uniunii Europene au înregistrat o încetinire în trimestrul al treilea al anului, principalii „vinovați” fiind inflația, creșterea costurilor la energie și înăsprirea politicii monetare de către băncile centrale.
Produsul intern brut al Poloniei, cea mai mare economie a regiunii, a crescut cu 3,5% în perioada iulie-septembrie, față de 5,5% în trimestrul precedent, potrivit unor date publicate marți. Producția în România și Ungaria a scăzut la 4% de la 5,1% și, respectiv, 6,5%.
Pe măsură ce zona euro se scufundă în recesiune, Europa de Est este tot mai afectată de o inflație cu două cifre, ceea ce a determinat băncile centrale să declanșeze o serie rapidă de majorări ale ratelor dobânzilor, începând cu anul trecut. Criza costului vieții din Polonia, o secetă severă în România și Ungaria, cea din urmă confruntându-se și cu o criză bugetară, au înrăutățit situația.
Aceste trei țări, împreună cu Republica Cehă, sunt puternic dependente de comerțul cu blocul celor 19 state din zona euro, unde economia se contractă și va continua să se contracte în primul trimestru al anului 2023, după cum o arată, de altfel, și prognozele Comisiei Europene.
Ungaria, unde guvernul se confruntă cu crize multiple și plafonează prețurile unor alimente de bază pentru a ține sub control scumpirile, se confruntă acum cu perspectiva a două scăderi trimestriale consecutive a producției economice. În Cehia, Ministerul de Finanțe a declarat că probabil economia a intrat deja într-o recesiune ușoară, după ce s-a contractat în trimestrul al treilea pentru prima dată în ultimul an și jumătate.
O campanie de majorări ale ratei dobânzii a dus la o prăbușire a cererii de credite ipotecare în Polonia. Banca centrală a amânat săptămâna trecută modificarea costurilor de împrumut pentru o ședință următoare, chiar dacă inflația a accelerat cu cel mai rapid ritm din ultimii 26 de ani.
Guvernatorul băncii centrale din Cehia, Ales Michl, a cerut luni limitarea creșterii salariilor și a îndemnat guvernul să se angajeze în direcția unor cheltuieli bugetare mai austere, după ce a evitat o creștere suplimentară a ratelor dobânzilor la ultimele trei ședințe.
Surprize
Dar există și surprize. România a evitat o contracție trimestrială și a înregistrat o creștere de 1,3% în trimestrul al treilea, atenuând îngrijorările legate de o contracție iminentă. Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, se așteaptă ca cererea internă, combinată cu o mai bună absorbție a fondurilor UE anul viitor, să sprijine economia și să ajute la evitarea unei recesiuni tehnice.
În ciuda mediului sumbru, economia României este alimentată de un consum „serios” — care se vede și din „traficul intens pretutindeni”, a declarat Isărescu, luni, la o conferință la București, notează naftemporiki.gr
(Traducerea Rador)