Inflația, scăpată de sub control? BNR ar putea majora, din nou, cu 1%, dobânda de politică monetară

Inflația, scăpată de sub control? BNR ar putea majora, din nou, cu 1%, dobânda de politică monetară Sursa foto: Arhiva EVZ

Rata inflației a crescut în iunie la 15,1%, de la 14,5% în mai, depășind din nou estimările băncii centrale.

ACTUALIZARE- Din 8 august 2022, rata dobânzii de politică monetară se majorează de la 4,75% la 5,50% pe an.  Ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard)  crește la 6,50 la sută pe an, de la 5,75 la sută pe an iar creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit este 4,50 la sută, de la 3,75 la sută pe an.

Analiștii economici se așteaptă ca Banca Națională a României (BNR) să crească vineri, 5 august, cu 1%  rata cheie din cauza inflației ridicate și ca răspuns la mutările celorlalte bănci centrale din regiune.

BNR a majorat și în luna iulie dobânda cheie cu 1 punct procentual la 4,57%. Rata inflației în România a ajuns la 15,1%, cea mai ridicată din ultimii 19 ani, dar cu toate acestea, BNR are cea mai mică rată cheie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spre exemplu, Banca Ungariei a ajuns cu rata cheie la 10,75%, Banca Cehiei la 7% și Banca Poloniei la 6,5%.

BCR se așteaptă la o creștere de 0,75 puncte procentuale a ratei cheie la ședința din 5 august 

Economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu, a precizat că BNR urmărește să reducă diferențialul de dobândă față de vecini.

„În același timp să țină ratele din piață în linie cu nivelul din Europa Centrală și de Est prin gestionarea strictă a lichidității din piață în vederea menținerii stabilității leului”, a declarat Dascălu.

Pe lângă creșterea a ratei cheie la ședința din 5 august, BNR va majora cu 0,5% și 0,25% în octombrie și noiembrie.

Mai exact, rata cheie ar urma să ajungă la 6,25% pe an și rata Lombard, considerată cea relevantă în mediul actual de lichiditate, la 7,25% pe an (față de 5,75% în prezent). Totodată, ROBOR la 3 luni a ajuns să fie de 6,5%, iar dobânda medie la tranzacțiile interbancare a ajuns la aproape 6%.

”Acest lucru arată că mai multe majorări sunt așteptate dar reflectă, de asemenea, și deficitul persistent de lichiditate din piața monetară”, explică Valentin Tătaru, economist șef al ING România.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat la începutul lunii august că inflația și rata cheie s-ar putea întâlni în următorul an dacă sunt îndeplinite condițiile de reducere a deficitului public și sunt adoptate reforme structurale.

Săptămâna viitoare, Banca Națională a României (BNR) urmează să prezinte noul raport de inflație, iar potrivit estimărilor, pentru sfârșitul anului 2022, aceasta ar fi de 12,5%.

Analiștii economici se așteaptă ca țara noastră să aibă cea mai delicată situație macroeconomică din regiune, cu un deficit de cont curent la 7,4% din PIB și un deficit bugetar la 7,5%, scrie Profit.ro.