
Ritmul anual al inflației în Bulgaria s-a accelerat până la un maxim de 3,7% pe an în ianuarie 2025, comparativ cu 2,2% în luna precedentă, arată datele platformei Trading Economics.
Inflația din Bulgaria, provocată de alimente și băuturi
Principala presiune în creștere prețurilor a venit de la alimente și băuturi nealcoolice (4,4% față de 2,8% în decembrie) și de la costurile locuințelor și utilităților (5% față de 2,8%).
Reamintim că inflația medie anuală, conform previziunii macroeconomice a BNB, este proiectată să ajungă la 3,3% în 2025, iar analiza Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) indică, de asemenea, că principala contribuție la inflație o au prețurile alimentelor, bunurilor și serviciilor cu prețuri stabilite administrativ și produsele din tutun, precum și segmentul de servicii.
În cea mai recentă prognoză a BNB, inflația anuală, măsurată prin Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), este de așteptat să se accelereze la 3,5% la sfârșitul anului 2025. Față de 2,1% la sfârșitul anului 2024, iar inflația medie anuală va ajunge la 3,3% (2,6% în 2024).
Și costul forței de muncă a crescut, în Bulgaria
Analiștii financiari de renume au pus deja problema semnalelor pe care le dau prețurile ridicate - problemele concurenței scăzute pe piețe și ineficiența economiei, care necesită reforme structurale.
Predomină opinia că deficitele bugetare mari cresc inflația. Iar în analiza BNB s-a subliniat că „creșterea prevăzută a costurilor cu forța de muncă și creșterea puternică a cererii e de așteptat să continue să exercite presiuni pro-inflaționiste pe termen mediu”.
Datele Trading Economics citează indicatori de la Institutul Național de Statistică și indică faptul că, lunar, prețurile de consum în Bulgaria au crescut cu 2% în ianuarie, care este cel mai ridicat nivel din aprilie 2022, după o creștere de 0,4% în luna precedentă. În același timp, se raportează că inflația anuală în zona euro a crescut la 2,5% în ianuarie 2025, comparativ cu 2,4% în decembrie.
Zona euro comparativ cu Bulgaria
Inflația de bază din zona euro, care exclude prețurile volatile la alimente și energie, a rămas neschimbată la un nivel de 2,7% pentru a 5-a lună consecutiv, ușor peste previziunile pieței de 2,6%, dar încă la cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2022, rezumă Trading Economics.
Ritmul anual al inflației în Germania a fost confirmat la 2,3% în ianuarie 2025, încetinind de la 2,6% în decembrie și fiind în conformitate cu estimările preliminare.
Inflația la alimente a încetinit semnificativ la 0,8% de la 2,0% în luna precedentă, în timp ce prețurile la servicii (4,0% de la 4,1%) și mărfuri (0,9% de la 1,4%) s-au diminuat de asemenea.
Cum a evoluat inflația în alte țări
Inflația anuală în Grecia a crescut la 2,7% în ianuarie 2025, comparativ cu 2,6% în luna precedentă. Prețurile locuințelor au crescut și mai mult (4,6% față de 3,7% în decembrie), în timp ce cheltuielile pentru alimente și băuturi nealcoolice și-au revenit (0,1% față de -0,3%). Lunar, prețurile de consum au scăzut cu 0,7% în ianuarie, după ce au crescut cu 0,1% în decembrie, potrivit datelor Trading Economics.
Graficele pentru România vecină arată că inflația anuală a scăzut la 5% în ianuarie 2025, de la 5,1% în ultimele două luni, în conformitate cu așteptările pieței. Prețurile la alimente s-au diminuat (4,54% față de 5,09% în decembrie), la fel și cele ale serviciilor (6,54% față de 7,1%).
În același timp, cheltuielile pentru produse nealimentare au crescut ușor (4,60% față de 4,38%). Pe o bază lunară, prețurile de consum au crescut cu 0,9% în ianuarie, după o creștere cu 0,3% în decembrie.
În Croația, inflația anuală a crescut la 4% în ianuarie 2025, față de 3,4% în luna precedentă, potrivit estimărilor preliminare. Acesta este cel mai înalt nivel din luna martie a anului trecut, prețurile crescând la toți subindicatorii, inclusiv la alimente, băuturi și tutun (+4,7%), energie (+4,5%), bunuri industriale nealimentare excluzând energia (+0,5%) și servicii (6,3%).
Lunar, prețurile de consum au crescut cu 0,1%, menținând același ritm ca în perioada precedentă.
(Articol de Biliana Veselinova, Trud; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)