INFILTRAT în mijlocul TERORII. Primul jurnalist care a INTRAT în ISIS povesteşte NENOROCIRILE pe care le fac jihadiştii: Nu e DELOC aşa cum se vede din afară
- Anca Lupescu
- 26 noiembrie 2015, 19:34
Jürgen Todenhöfer, în vârstă de 74 de ani, a petrecut 10 zile pe un teritoriul controlat de ISIS. Bărbatul spune că realitatea de acolo este mult diferită faţă de cum se vede din afară.
Primul jurnalist din lume care a reuşit să pătrundă într-o zonă controlată de ISIS s-a întors din regiune cu un avertisment: “grupul este mult mai puternic şi mai periculos decât oricine din Vest îşi poate închipui”.
Jürgen Todenhöfer este jurnalist german şi publicist, acesta călătorind prin Turcia şi Mosul, cel mai mare oraş ocupat de ISIS, după luni de negociere cu liderii grupării teroriste, scrie TheIndependent.
Bărbatul plănuieşte să publice un sumar al celor 10 zile petrecute în sânul Statului Islamic, însă a oferit presei germane câteva impresii asupra experienţelor trăite alături de terorişti.
Într-un interviu acorddat site-ului Der tz, Todenhofer a dezvăluit că a stat în acelaşi hotel din Benghazi cu James Foley, un jurnalist american a cărui decapitare a fost filmată de ISIS în august.
“Normal că am văzut teribilul videoclip brutal şi a fost una dintre cele mai mari griji ale mele în timpul negocierilor, cum aş putea să evid să am aceeaşi soartă”, a spus jurnalistul.
Principala impresie a lui Todenhofer a fost că ISIS este mult mai puternic decât credem că este. Acesta a spus că dimensiunile grupării sunt mult mai mari decât crede Marea Britanie şi este susţinut de un entuziasm pe care nu l-a mai văzut în nicio altă zonă de război.
“În fiecare zi, sute de oameni doritori să se alăture ISIS vin din toată lumea. Pentru mine este de neînţeles”, a mai spus jurnalistul.
Todenhofer spune că a putut să se mişte prin zona controlată de ISIS, observând condiţiile de viaţă şi echipamentele de care beneficiază grupaera. Pe pagina lui de Facebook a postat imagini care arată că ISIS are arme nemţeşti, precum German Heckler şi Koch MG3.
Înşişi luptătorii ISIS dorm în barăci formate din acoperişuri caselor care au fost bombardate. Sunt în jur de 5000 în Mosul şi sunt larg răspândiţi, astfel încât coaliţia americană să nu îi poată extermina pe toţi odată şi, chiar adcă încearcă, asta ar însemna distrugerea Mosulului.
Todenhofer spune că asta înseamnă că ISIS nu poate fi combătut de intervenţia aeriană, chiar dacă SUA au declarat săptămâna trecută ca loviturile aeriene au fost eficiente. “Cu fiecare bombă pe care o aruncă şi loveşte civil, cu atât numărul teroriştilor creşte”, spune jurnalistul.
Cel mai îngrijorător lucru, spune el, este că militanţii ISIS spun că toate religiile care sunt de accord cu democraţia trebuie să moară.
Viziunea care este adesea repetată este că ISIS vrea să cucerească lumea şi cei care nu cred în interpretarea grupării asupra Coranului trebuie omorât.
“Este cea mai largă strategie de curăţare religioasă care a fost planificată în istoria omenirii”, a mai spus jurnalistul.
Jurnalistul mai spune că singurii care îi pot opri pe teroriştii ISIS sunt, în acest moment, irakienii suniţi moderaţi.