Epidemie rușinoasă în toată Europa. Numărul infectărilor crește de la o zi la alta
- Emma Cristescu
- 8 martie 2024, 14:29
Numărul infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) a crescut considerabil în toată Europa, a avertizat Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Din ce în ce mai multe persoane ajung la spital.
Un val puternic de infecţii cu transmitere sexuală (ITS) face ravagii în Europa, a avertizat Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), care a transmis un apel la sporirea măsurilor de prevenţie.
În 2022, cazurile de gonoree au crescut cu 48% - cu 70.881 de cazuri în Uniunea Europeană -, cele de sifilis au înregistrat o creştere de 34% (35.391 de cazuri), iar cele de chlamydia cu 16% (216.508 cazuri), conform raportului anual al agenţiei.
Numărul de infecții cu transmitere sexuală a crescut
„Această creştere este atât uimitoare, cât şi îngrijorătoare”, a declarat Andrea Ammon, directoarea ECDC, într-o conferinţă de presă. „Aceste cifre, deşi importante, reprezintă probabil doar vârful aisbergului, deoarece datele”ar putea fi subestimate, a adăugat ea, explicând că acest lucru se datorează diferenţelor în practicile de testare, dar şi accesului la serviciile de sănătate sexuală în cele 27 de ţări acoperite de centrul european.
Atenție la măsurile de prevenție
Specialiștii le recomandă oamenilor să fie atenți și să țină cont de măsurile de prevenție. Rezultatele arată că există „o nevoie urgentă de creştere a gradului de conştientizare cu privire la transmiterea ITS şi necesitatea de a îmbunătăţi prevenţia, accesul la screening şi tratamente eficiente pentru a aborda această provocare de sănătate publică”, a subliniat ECDC într-un comunicat.
Educația sexuală, o prioritate
„Trebuie să acordăm prioritate educaţiei sexuale, să extindem accesul la serviciile de testare şi tratament şi să combatem stigmatul asociat cu ITS”, a precizat Ammon, citată în comunicat.
Ginecologii consideră că ar trebui încurajate utilizarea consecventă a prezervativelor în timpul actului sexual, precum şi „dialogul deschis” pe tema ITS, deoarece acestea ajută la reducerea transmiterii infecţiilor. Ei sunt de părere că educația sexuală trebuie să fie obligatorie în școli, potrivit Agerpress.
Multe state membre ale Consiliului Europei au făcut progrese semnificative în furnizarea unei educații sexuale de calitate, depășind limitele tradiționale ale învățării pur biologice și reproductive. Aceste eforturi s-au concentrat pe dotarea copiilor cu cunoștințe vitale despre corpurile și drepturile lor.