În plină degringodală a sistemului de învățământ, cauzată de întreruperile bruște și repetate, dar și de neajunsurile școlii on-line, o editură din România le propune copiilor și părinților, deopotrivă, manuale menite să le păstreze elevilor interesul pentru învățare și, în același timp, să-i ajute să acumuleze, de acasă, cunoștințe esențiale vârstei lor.
Cărțile, apărute în premieră pe piața românească la editura Contra Mundum, sunt scrise de autori clasici și au funcționat în școlile din Maria Britanie și SUA zeci, iar în unele cazuri, chiar sute de ani.
Primele două apariții din colecția ”Educație Clasică” sunt: „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, profesor, la începutul secolului XX, la școala creștină clasică Calvert. Cartea a funcționat ca manual pentru ciclul primar, iar în ultimii ani a fost redescoperită și folosită pe scară largă de americanii care își cresc copiii în sistem homeschooling, dar nu numai.
Cea de-a doua apariție este „Geografie elementară” de Charlotte Mason, lucrare apărută spre finalul secolului XIX și scrisă de cea mai cunoscută educatoare britanică, cea care a inspirat fenomenul celebrelor bone „engleze”. Manualul se remarcă prin concizia, simplitatea și frumusețea limbajului. Mai mult, Charlotte Mason îmbină geografia cu poezii semnate de nume celebre (Shakespeare, Coleridge) pentru a le stârni copiilor gustul pentru cultura serioasă.
Ce oferă cărțile de la editura Contra Mundum
Manualele sunt scrise într-un limbaj foarte accesibil, prezentând informațiile într-o structură logică și ordonată, care facilitează învățarea și stârnește curiozitatea naturală a copilului.
Cărțile din colecția „Educație clasică” încurajează, în primul rând, căutarea Adevărului, Binelui și Frumosului, ca scop principal al unei educații de calitate, și, în al doilea rând, formarea unei culturi solide pentru elevi. Manualele de „Educație Clasică” pun în evidență un model de formare a copilului în care virtuțile intelectuale sunt legate și dependente de virtuțile morale.
Apariții editoriale inedite pentru piața de carte din România
În anul 2017, Editura Contra Mundum și Evenimentul Zilei au lansat prima carte din România care tratează modul în care George Soros și rețeaua sa de ONG-uri infiltrează și acaparează partidele politice și instituțiile guvernamentale ale statelor, impunând, astfel, ideologia corectitudinii politice și politicile care decurg din aceasta.
Ulterior, în cursul acestui an, a fost lansată o altă apariție editorială inedită pentru piața de carte din România. Este vorba de „Ghidul Incorect Politic – Despre încălzirea globală și ecologism”. Cartea este scrisă de americanul Christopher C. Horner. Ea desființează atât cu argumente factuale, greu de combătut, cât și cu o ironie biciuitoare, miturile construite și impuse de corporații, mass-media și ONG-uri despre schimbările climatice: de la falsificări grosiere ale datelor, până la proiecții catastrofice niciodată confirmate de realitate, precum dispariția urșilor polari care, de fapt, se înmulțesc, astăzi, mai mult decât în alte perioade istorice.