Inedit: Cum a decurs Prima ediție a Festivalului Internațional ''George Enescu'', în anul 1958 | VIDEO

Inedit: Cum a decurs Prima ediție a Festivalului Internațional ''George Enescu'', în anul 1958 | VIDEO

Prima ediție a Festivalului s-a bucurat de participarea marelui muzician Yehudi Menuhin. Sosit în România la 15 septembrie 1958, violonistul american a susținut un recital care a cuprins partitele nr. 6 în mi major și nr. 4 în re minor de Bach și sonata pentru vioară solo de Bala Bartok

Festivalul a fost inaugurat la 4 septembrie 1958, la sala Ateneului, prin concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii ''George Enescu'', dirijată de George Georgescu. În program s-au aflat lucrări importante semnate de marele muzician George Enescu — Simfonia I în mi bemol major și Rapsodia I în la major. 

Inaugurat la trei ani de la moartea lui Enescu

Prima ediție a Festivalului Internațional ''George Enescu'' s-a desfășurat între 4 și 22 septembrie 1958, găzduită fiind de Ateneul Român și Teatrul de Operă și Balet din București. Inaugurarea s-a dorit a fi impresionantă, girată organizatoric de președintele Academiei din acea vreme, Traian Săvulescu. Potrivit Agerpres, Inaugurat la trei ani de la moartea lui George Enescu, ca semn al recunoașterii geniului marelui compozitor român, Festivalul și concursul internațional ''George Enescu'' a adus la București unele dintre cele mai mari nume ale muzicii contemporane: dirijorii Sir John Barbirolli, Carlo Felice Cillario și Carlo Zecchi, violoniștii Yehudi Menuhin și David Oistrah, pianiștii Claudio Arrau, Monique Haas sau Halina Czerny-Stefanska. Acestora li s-au alăturat numele cele mai importante ale artei interpretative românești, precum Maria Fotino, Valentin Gheorghiu, Ștefan Gheorghiu, Ion Voicu, Radu Aldulescu, Vladimir Orlov sau dirijorii Alfred Alessandrescu, Constantin Bugeanu, Mircea Cristescu, George Georgescu și Constantin Silvestri. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Oaspeții străini

Primul dintre oaspeții străini care a sosit în România, la 3 septembrie, David Oistrach declara Agenției AGERPRES: ''Sunt fericit că am venit din nou în București, de data aceasta cu prilejul unui însemnat eveniment în viața internațională muzicală — Concursul și festivalul internațional "George Enescu". Această mare sărbătoare muzicală va contribui la întărirea prieteniei între muzicienii țărilor lumii. Alegerea mea în juriul concursului internațional "George Enescu" m-a bucurat foarte mult, deoarece sunt convins că acest concurs este una dintre cele mai importante întreceri ale tinerilor muzicieni din ultimii ani. Prin participarea lor la această manifestare a culturii românești, muzicieni din numeroase țări ale lumii aduc mărturia înaltei lor prețuiri pentru arta marelui muzician român.'' 

Sosit în România la 15 septembrie 1958, violonistul american Yehudi Menuhin a susținut un recital care a cuprins partitele nr. 6 în mi major și nr. 4 în re minor de Bach și sonata pentru vioară solo de Bala Bartok. Un alt moment cheie al festivalului i-a reunit în interpretarea Concertului pentru două viori și orchestră de Bach pe violoniștii Yehudi Menuhin și Davis Oistrach și pe dirijorul român George Georgescu.

Conferință de presă

Yehudi Menuhin a ținut să-și exprime aprecierea pentru geniul marelui compozitor român într-o conferință de presă organizată la scurt timp de la sosirea în țară: ''Maestrul George Enescu a lăsat țării sale tot ce a avut mai prețios. Întreaga sa viață a fost o expresie a modestiei deosebite care îl caracteriza. Enescu se gândea în primul rând la patria pe care o iubea mai presus decât orice. El și-a iubit țara prin tot ce reprezenta ea mai autentic și mai expresiv. De aceea, desigur, a prețuit el atât de mult folclorul românesc care este și rămâne supremul său tezaur artistic. Cred că este fericit poporul căruia îi aparține un om și un artist ca Enescu''.

Concomitent cu festivalul, s-a desfășurat, la Sala Dalles și sala Teatrului satiric muzical ''Constantin Tănase'', Concursul ''George Enescu'', cuprinzând trei secțiuni: vioară, pian și interpretarea Sonatei a III-a de George Enescu. Concursul a fost instituit printr-un decret emis la 5 mai 1955, la o zi după trecerea în neființă a muzicianului. Prin același act, Filarmonica de Stat din București precum și comuna Liveni, cea în care s-a născut compozitorul, au primit numele marelui muzician. Juriul, format printre alții de David Oistrach, Yehudi Menuhin, Claudio Arrau, Halina Czerny-Stefanska, a decis ca laureații să fie: la secțiunea vioară, Ștefan Ruha din România și Solomon Snitkovski din URSS, la pian, Li Min Cean din China, iar la interpretarea Sonatei a III-a de George Enescu, primul loc a revenit cuplului de muzicieni Valentin și Ștefan Gheorghiu. Concursul și-a închis porțile la 16 septembrie cu ceremonia înmânării premiilor și cu concertul laureaților concursului. 

Sub egida primei ediții a Festivalului, la 22 septembrie 1958, a avut loc și prima audiție românească a operei ''Oedip'' de George Enescu, sub bagheta lui Constantin Silvestri, la Teatrul de Operă și Balet din București. Regia a fost semnată de Jean Rânzescu, iar rolul titular i-a fost încredințat lui David Ohanesian.De asemenea, cu prilejul Concursului și Festivalului a fost emis un plic comemorativ francat cu emisiunea de mărci poștale "George Enescu" apărută în 1956 și obliterat cu o ștampilă specială.