Industria tutunului a virat la buget de stat aproape 20 miliarde lei în 2021
- Ramona Rotaru
- 10 mai 2022, 13:13
Perioada pandemiei provocată de COVID-19 a fost una extrem de grea pentru multe industrii din România, însă se pare că cea a tutunului nu a înregistrat pierderi. Patru companii, care dețin aproximativ 95% din piața legală, au virat în anul 2021 peste 19,85 miliarde de lei la bugetul de stat. A fost înregistrată o creștere cu 13% comparativ cu anul 2020.
Industria tutunului a înregistrat creșteri impresionante în 2021. Patru companii care dețin circa 95% din piața legală a tutunului au virat în 2021 la bugetul statului român peste 19,85 miliarde lei, în creștere cu 13% față de 2020. Suma reprezintă accize, TVA și alte taxe și contribuții.
BAT, JTI, PMI și Imperial Tobacco sunt cele patru companii care dețin aproximativ 95% din piața legală de tutun.
„În 2021, JTI Romania a virat la buget sume cu peste 14% mai mari comparativ cu 2020. În ciuda restricțiilor impuse de pandemie, am reușit să creștem contribuțiile pentru că piața neagră s-a menținut sub media europeană, iar cadrul de reglementare nu a suferit schimbări majore și neplanificate. Statul s-a putut baza pe acest sector rezilient într-o perioadă de incertitudini fără precedent. Dată fiind importanța industriei pentru economie, considerăm că, pentru o abordare echilibrată a reglementărilor în domeniu, este nevoie de coordonarea acestuia de către Ministerul Economiei, al Finanțelor sau al Agriculturii sau de către un comitet interministerial din care să facă parte și Ministerul Sănătății care, prin natura lucrurilor, are o perspectivă mai radicală față de acest sector. Pentru a continua să contribuim pozitiv în toate domeniile economice – venituri bugetare, exporturi, investiții, piața muncii – nu cerem nimic de la stat, care e principalul beneficiar al acestei industrii, ci doar normalitate și stabilitate”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.
Reprezentanții companiilor de tutun se laudă cu un an plin de reușite
„Ne bucurăm să raportăm și în acest an creșterea taxelor virate la bugetul de stat. Aceasta este rezultatul muncii depuse de oamenii noștri, al spiritului lor de adaptare la o perioadă dificilă, dar și la transformarea prin care trece compania. Este, de asemenea, rezultatul a ceea ce am început în urmă cu aproape 30 de ani: demararea unor investiții importante în România și desfășurarea activității în mod responsabil și sustenabil. Tot ceea ce facem este pe termen lung și are în vedere oamenii și societatea în care trăim, dovezi ale angajamentului companiei de a construi un viitor fără fum. Doar în ultimul an investițiile Philip Morris International în România au ajuns la aproape 100 de milioane de dolari. Din 2017, până în prezent, 500 de milioane de dolari au fost investiți în fabrica noastră din Otopeni. În perioada 2022-2023, PMI va mai investi peste 100 de milioane de dolari și va continua să dezvolte capacitățile de producție. Pentru a îndeplini ceea ce ne-am propus avem nevoie și din partea autorităților de o perspectivă pe termen mediu și lung a politicii fiscale și de un cadru de reglementare stabil”, a declarat Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.
„Circa 75% din prețul unui pachet de țigarete înseamnă taxe virate la stat, ca urmare predictibilitatea politicii fiscale este esențială pentru sectorul tutunului. Așa cum s-a văzut în trecut, în perioadele în care accizele s-au majorat după un calendar anunțat dinainte, veniturile bugetare au crescut. În schimb, majorările bruște și neplanificate ale accizei, reflectate ulterior în prețul pachetului care poate depăși puterea de cumpărare a consumatorilor, au drept consecință expansiunea contrabandei. Chiar și la un nivel de sub 10%, prejudiciul adus bugetului de piața neagră ajunge la 2 miliarde de lei. Așadar, este nevoie ca acest sector să fie considerat de importanță strategică pentru economia României și tratat ca atare de autoritățile care îl reglementează”, a declarat Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.
Tutunul a devenit unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat
Cele patru companii care dețin aproximativ 95% din piața legală de tutun din România angajează direct peste 5.000 de salariați, având pe teritoriul țării noastre trei fabrici. Industria tutunului a devenit, în 2020, cel mai solid contribuabil la bugetul de stat, pe fondul scăderii veniturilor din energie. De asemenea, tot în 2020, România a devenit al doilea producător european de țigarete, după Polonia și la egalitate cu Germania. Potrivit INS, în 2021 totalul exporturilor de produse din tutun a fost de peste 1,34 miliarde de euro, contribuția pozitivă a tutunului la balanța de plăți fiind de circa un miliard de euro.
Producătorii din industria tutunului își doresc să continue această creștere, inclusiv în ceea ce privește contribuția la bugetul de stat. Pentru a reuși acest lucru, ei solicită asigurarea predictibilității fiscale pe termen mediu, prin adoptarea din vreme a unui nou calendar de accizare.
Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES) a emis un scenariu optimist, potrivit căruia sectoru tutunului ar putea contribui la economia românească cu 5,7 miliarde de euro anual, ceea ce ar însemna 2,56% din Produsul Intern Brut (PIB), dacă nu ar mai fi introduse noi restricții pentru piața legală, cadrul fiscal ar fi predictibil, iar comerțul ilegal s-ar menține la sub 10%.