Blocaje pe piața imobiliară din marile orașe ale României

Blocaje pe piața imobiliară din marile orașe ale României

Marii investitori imobiliari din România sunt de părere că viața ar putea fi amenințată de blocaje. Acestea ar constitui o piedică în calea dezvoltării orașelor din țara noastră.

Industria imobiliară din România ar putea fi influențată de blocaje. Marii investitori spun că acestea ar putea fi cauzată de Noul Cod al Urbanismului. Acesta include o serie de reglementări în ceea ce privește situația spațiilor verzi din orașele României.

Industria imobiliară, în pragul unui blocaj

Mare investitor din România spun că industria imobiliară ar fi pusă în pericol. Noul Cod al Urbanismului ar fi unul dintre principalii factori care ar conduce spre astfel de consecințe.

O prevedere a formei actuale a acestuia arată că  al autoritățile publice locale din România pot include sau declara terenuri, indiferent de forma de proprietate, ca fiind spații verzi.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, cei din industria imobiliară au obligația să amenajeze 20% spații verzi pe sol natural pentru orice proiect imobiliari.

Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Capitală

Cea mai recentă anală a sectorului de construcții și tranzacții imobiliare arată o schimbare majoră. Datele reflectă faptul că Bucureștiul și-a diminuat contribuția la PIB-ul României. Astfel, dacă în 2019, contribuția era de 37%,  anul trecut aceasta a ajuns la 29,8%.

Totodată, schimbarea este vizibilă și în ultimii trei ani fiscali încheiați. Încasările la bugetul Capitalei au scăzut semnificativ. Astfel, industria imobiliară din București a ajuns într-un punct negativ. Problemele nu lipsesc nici din cadrul administrațiilor locale. În prezent, emiterea autorizațiilor de construire din partea autorităților locale trece printr-un proces de stagnare.

Probleme în industria imobiliară. Posibile blocaje pentru marile orașe din România

Spații verzi/urbanism. Sursa foto: Arhiva EVZ

Industria imobiliară, salvată de noua lege a urbanismului

Marii investitori speră ca toate problemele din acest sector să fie rezolvate de noua lege a urbanismului. “Aceasta ar aduce reguli mai stricte, dar și o comunicare mai eficientă între mediul privat și autorități”, a spus un analist al firmei Premier Imobiliar Activ.

Cei din industria imobiliară se confruntă și cu alte probleme. Una dintre cele mai apăsătoare are legătură cu majorarea prețurilor din sectorul construcțiilor. Datele oficiale arată că în ultimii trei ani, costurile din construcții s-au majorat cu 10%.