Piața imobiliară în 2024. Economiștii se așteaptă la reducerea prețurilor pentru locuințe

Sursa: Arhiva EVZ

Piața imobiliară din România va cunoaște o evoluție negativă în următoarele 12 luni, estimează economiștii din cadrul Asociației CFA România. Aceștia sunt de părere că prețurile se vor reduce sau cel mult vor stagna la valorile actuale.

Piața imobiliară din România, va cunoaște o evoluție negativă în umătoarele 12 luni. Prețurile la locuințe, în orașe, se vor reduce, în condițiile în care cererea este destul de scăzută. Iar într-un alt scenariu, valoarea apartamentelor și a caselor se va menține la nivelul actual. Sunt estimările economiștilor din cadrul Asociației CFA România.

Scăderea prețurilor la apartamentele tranzacționate pe piața imobiliară este anticipată de jumătate dintre membrii CFA România. În jur de 53% dintre economiștii CFA România sunt de părere că următorul an va aduce o scădere a prețurilor proprităților rezidențiale în orașe.

Ceilalți, 47% se așteaptă ca piața să se stabilizeze. Prețurile vor rămâne la nivelul actual și în următoarele luni, conform sondajului din septembrie.

Așa cum arătam mai sus, prognoza CFA România are în vedere evoluția pieței imobiliare în următoarele 12 luni

Pe de altă parte, majoritatea c chestionați, 73%, sunt de părere că prețurile actuale sunt supraevaluate. Alți 21% dintre economiștii chestionați sunt de părere valorile de pe piața imobiliară sunt evaluate corect.

Sursa foto: Dreamstime

Piața imobiliară în 2024

Tranzacțiile imobiliare vor depinde, anul ce urmează de evoluția inflației, dar și a cursului de schimb valutar. Majoritatea proprietăților scoase la vânzare în piața imobiliară sunt estimate în euro. Iar o valoare ridicată a inflației va determina eventualii cumpărători să fie mult mai reținuți la achiziții.

De altfel, s-a văzut și în această perioadă ce influență a avut scumpirea creditelor bancare. Românii au preferat să închirieze locuințe, în loc să facă achiziții. Astfel piața imobiliară a scăzut, în așteptarea unor vremuri mai bune.

Economiștii CFA estimează că în următoarele 12 luni, leul se va deprecia în fața monedei unice europene, Euro. Cei mai mulți dintre economiștii chestionați, 84% se așteaptă la un curs valutar peste 5 lei pentru un euro. De precizat că nu a fost înregistrata nicio opinie de apreciere.

Valoarea medie, anticipată pentru orizontul de 6 luni este de 5,0169 lei pentru un euro. Pe de altă parte, pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului este 5,0607 lei pentru un euro. Depășirea pragului psihologic de 5 lei pentru un euro se va reflecta și în evoluția de pe piața imobiliară.

Din punctul de vedere al prețurilor, analiștii CFA cred că în următoarele 12 luni inflația se va situa la un nivel de 6,86%. Ei se așteaptă ca deficitul bugetului de stat să fie de 5,8%, la finalul anului. Datoria publică, calculată ca procent în PIB, se va majora la 54% în următoarele 12 luni.

Cum au evoluat prețurile locuințelor

Piața imobiliară a cunoscut o oarecare stabilitate în ultimele luni. Prețurile apartamentelor din marile orașe s-au menținut la un nivel constant. Aceasta cu toate că au existat indicii că vânzătorii vor să le împingă în sus.

Potrivit rapoartelor realizate de Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX, prețul pe metru pătrat la apartamentele noi a crescut cu doar 3% comparativ cu anul trecut. Iar prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 5%.

Piața imobiliară se mișcă greu, iar interesul românilor pentru a cumpăra o casă este la un nivel foarte redus.

Evoluțiile au fost modeste, în august, valorile fiind chiar în scădere raportat la luna iulie. În București, prețul la vânzare pentru un apartament nou în luna august a fost de 1.489 de euro/metru pătrat. A fost mai mic cu 2% față de luna august 2022.

Pe de altă parte, a fost o creștere de 2% față de luna iulie 2023. Prețul mediu pe metru pătrat pentru un apartament vechi a fost de 1.682 euro, o creștere de 7% față de luna august 2022. Creșterea a fost de 3% față de luna iulie 2023.

Evoluții similare s-au constatat și pe piața imobiliară din celelalte mari orașe ale țării. Prețurile au crescut cu câteva procente, nesemnificativ raportat la anul trecut, dacă nu cumva au scăzut.