Industria ICT, motor al digitalizării României

Industria ICT, motor al digitalizării României

Comisia Europeană a anunțat în acest an că România se situează pe locul 26 din cele 28 de state membre ale UE în cadrul Indicelui economiei și societății digitale (DESI) pentru anul în curs.

România s-a situat constant de-a lungul anilor pe ultimele locuri ale clasamentului.

Conform Comisiei Europene, principalul avantaj de care beneficiază România și în acest an este dat de dimensiunea Conectivitate, mai exact de utilizarea ridicată a benzii largi de viteză foarte mare și de disponibilitatea amplă a rețelelor fixe de foarte mare capacitate.

În pofida acestui avantaj, România este pe ultimul loc în UE în ce privește serviciile publice digitale și utilizarea serviciilor de internet.

Ne puteți urmări și pe Google News

Piața locală de tehnologia informațiilor și a comunicațiilor (TIC) este una extrem de dezvoltată.

Acesta este rezultatul concurenței puternice de pe piață, care a făcut ca în România să fie implementate extrem de rapid, pe parcursul anilor, ultimele tehnologii în domeniu, la prețuri extrem de avantajoase raportate la cele de pe piața europeană.

România a fost una dintre primele state de la nivel internațional care au dezvoltat rețelele 4G. Conform unui raport al OpenSignal realizat la nivelul anului 2015, viteza mediu a internetului 4G în România era de 30Mbps, nivel cu care țara noastră se situa pe primul loc în UE și pe locul 3 în lume, fiind surclasată doar de Noua Zeelandă (36Mbps) și Singapore (33 Mbps).

Avansul industriei TIC locale a fost simțit direct de consumatorii finali din România, dar și de către afaceri și investitori. El a asigurat cadrul necesar pentru progresul rapid al digitalizării societății românești, o oportunitate pe care țara noastră însă a ratat-o.

Criza generată de COVID-19 a adus din nou în atenție rolul pe care infrastructura de telecomunicații îl poate avea în susținerea activității din numeroase domenii. Acoperirea broadband cât mai bună la nivel national devine astăzi vitală pentru derularea cursurilor educaționale, dar și pentru industrii care au migrat masiv spre zona de telemuncă. Criza pandemică ne forțează astăzi să accelerăm procesul de digitalizare.

Rețeaua actuală de telecomunicații permite acest lucru. Mai mult, trecerea rapidă la rețeaua 5G poate favoriza expansiunea și mai rapidă a digitalizări, crescând sfera aplicațiilor și serviciilor ce pot fi derulate prin intermediul noii tehnologii a informațiilor și comunicațiilor.

Ratarea acestui nou moment de oportunitate și dezvoltarea mai rapidă a rețelelor 5G în alte țări europene și din  regiune poate conduce dimpotrivă la creșterea decalajului economiei și societății digitale, dintre acestea și România, cu efecte negative atât la nivelul confortului utilizatorilor români de servicii de telecomunicații, cât și pentru  economia națională în ansamblu.