Rusia va resimți pentru prima dată sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva exporturilor de energie pe 5 decembrie 2022, atunci când vor intra în vigoare noile sancțiuni. Întrucât Rusia își va pierde cel mai mare client, Moscova a decis să fie redirecționate exporturile maritime către Asia, în special către India și China.
Această situație va fi dificilă. India și China reprezintă aproximativ două treimi din toate exporturile rusești de țiței transportate pe mare și, în calitate de clienți importanți, vor cere reduceri masive pentru achizițiile lor.
Noii clienți ai Rusiei
Petrolul Rusiei se tranzacționa cu o reducere de 33,28 dolari, sau aproximativ 40% față de țițeiul internațional Brent, la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit analizei Bloomberg. Aceasta este o scădere bruscă față de reducerea de 2,85 de dolari la care se tranzacționa petrolul rusesc în 2021.
Din cauza reducerii tot mai mari a petrolului rusesc, țara pierde aproximativ 4 miliarde de dolari pe lună din venituri din energie, conform calculelor Bloomberg. Acest lucru este semnificativ, mai ales că prețurile petrolului au scăzut drastic în ultimele luni din cauza temerilor legate de o recesiune, după ce prețurile au atins cote maxime la începutul anului 2022.
Prețuri de chilipir
De aceea, Washingtonul nu pare să fie îngrijorat de achiziția uriașă de petrol rusesc de către India și China, chiar dacă plătesc prețuri peste limita de preț impusă de G7. Petrolul rusesc „se va vinde la prețuri de chilipir”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, pe 11 noiembrie.
Contractele futures pe țițeiul Brent sunt cu aproximativ 4,3% mai mari în acest an, ajungând la aproximativ 81,30 dolari pe baril, după ce au crescut cu peste 30% în zilele de după izbucnirea războiului din Ucraina, potrivit Business Insider.