Charles Michel va merge în China în decembrie pentru un summit cu Xi Jinping

Charles Michel va merge în China în decembrie pentru un summit cu Xi JinpingXi Jinping face noi modificări în cadrul armatei. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Vom discuta despre provocările mondiale ca şi despre subiecte de interes comun", a precizat într-un mesaj pe Twitter şeful instanţei care reprezintă cele 27 de ţări membre ale UE.

Această întâlnire vine într-un context de intense discuţii între europeni privind felul în care să se poziţioneze faţă de China şi să-şi găsească propria voce dincolo de tensiunile tot mai mari dintre Washington şi Beijing. Charles Michel trebuie să se poziţioneze pe de o parte faţă de o ţară ca Germania, care are interese importante în China, şi alte state, ca Lituania, care şi-a atras furia Beijingului stabilind legături cu Taiwanul, considerat de China parte integrantă a teritoriului ei.

"În contextul unui mediu geopolitic şi economic tensionat, vizita este o ocazie oportună pentru UE şi China de a dialoga", a precizat Consiliul European într-un comunicat.

Pe 12 noiembrie, la Phnom Penh, cu câteva zile înaintea summitului G20 la care Xi Jinping s-a întâlnit cu preşedintele american, Joe Biden, Charles Michel apelase la Beijing să convingă Rusia să respecte dreptul internaţional în Ucraina.

"Încurajăm autoritaţile chineze să utilizeze toate mijloacele de care dispun pentru a convinge Rusia să respecte frontierele recunoscute internaţional, să respecte suveranitatea Ucrainei", declarase liderul belgian pentru AFP.

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană s-au deteriorat

Luna aceasta, într-un incident care ilustrează tensiunile dintre Bruxelles şi Beijing, difuzarea unui discurs al lui Charles Michel, programată la inaugurarea unui târg comercial la Shanghai, a fost anulată de autorităţile chineze care doreau să-l cenzureze parţial, potrivit mai multor diplomaţi europeni.

Un diplomat precizase că autorităţile chineze voiau să cenzureze în discurs toate referirile la războiul din Ucraina. Un subiect sensibil în China, care se vrea oficial neutră, dar rămâne un aliat strategic important al Rusiei.

Relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană s-au deteriorat de la impunerea de sancţiuni, de ambele părţi, pe tema acuzaţiilor de încălcări ale drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang.

Uniunea Europeană consideră China un "partener, concurent economic şi rival sistemic", potrivit formulării adoptate în 2019.

Legăturile comerciale chino-europene rămân puternice, în special pentru Germania, al cărei cancelar, Olaf Scholz, a fost, la sfârşitul lui octombrie, primul lider din G7 care a mers în China de la începutul pandemiei de coronavirus.

Beijingul nu a comentat imediat anunţul privind călătoria lui Charles Michel săptămâna vitoare. "China va comunica informaţii în timp util", a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului chinez al Afacerilor Externe, răspunzând la o întrebare pe acest subiect, notează lalibre.be.

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/czaharia