Evenimentul Zilei > Justitie > Incursiune în târgul de sclavi de la Berevoeşti. „Toată lumea știe, da’ nu spune! Îi pune să spele, să gătească, să sape și să se bată între ei, ca să se distreze!”
Incursiune în târgul de sclavi de la Berevoeşti. „Toată lumea știe, da’ nu spune! Îi pune să spele, să gătească, să sape și să se bată între ei, ca să se distreze!”

Incursiune în târgul de sclavi de la Berevoeşti. „Toată lumea știe, da’ nu spune! Îi pune să spele, să gătească, să sape și să se bată între ei, ca să se distreze!”

Micuța comună musceleană Berevoești, devenită celebră în 1991 după ce Petre Mihai Băcanu a descoperit pe dealurile de la marginea sa un ,,zăcământ” de documente ale Securității, a intrat, după un sfert de veac, din nou în istorie drept primul ,,târg de scalvi” al României moderne. Primarul știe el ceva…

După ce ieri dimineață, câteva sute de polițiști și jandarmi au descins în cătunul Gămăceşti, comuna Berevoeşti, în fapt o țigănie de rudari în toată regula, pe la prânz, toți romii erau strânși ciopor pe ulița principală. Mascații, cu ,,delicatețea” proverbială, întorseseră satul cu fundul în sus și săltaseră, cu discernământ, câteva zeci de berevoeșteni de etnie romă, suspectați de sclavagism în secolul XXI. Se îngrămădeau țiganii să dea interviuri la televiziuni mai ceva ca la pomană. Primarul din Berevoeşti, un puști de numai 29 de ani, îi supraveghea discret.

„Cum să-mi pună mie cătușe, la grăsimea mea”

Evident, nimeni nu știa nimic și toți se dădeau de ceasul morții că sunt victime ale discriminării etnice. „Noi habar nu avem. Nu am văzut și nu știm ce se întâmplă. Doar ce a fost la televizor!”, dă din umeri o țigăncușă. Alta, mai purie, e mai îndrăzneață: „Nu am văzut nimic dom’le. Am auzit doar când a venit Poliția la cinci dimineața și a început balamucul. Normal că-i știm pe cei pe care i-a luat gaborii! Da’ n-au furat, n-au spart, n-au omorât, nu au făcut nimica! M-au luat și pe mine de aici și mi-a pus cătușe!”. De departe, cel mai vehement e Gheorghe Brumaru, un țigan burtos de 54 ani, care se ține într-o cârja cu brațul drept, pe care are tatuat o sirenă rubicondă: ,,Dacă până și mie mi-a pus cătușe, care io-s paralizat de un an jumate! Știe tot Bucureștiu’ ce bolnav sunt!”, răcnește nea Gigi, cum îi zic țiganii, din toți rărunchii.


FOTO;Gheorghe BrumaScuipă cu ciudă în praful de pe uliță și începe să zbiere din nou, sub privirile admirative ale asistenței : „Mi-a luat banii din casă, 38 de milioane… și să-mi pună mie cătușe la grăsimea mea!?”, e amenințător bărbatul, în timp ce se face că trage cu pușca, cu cârja pe post de armă.


FOTO:Informațiile circulă repede în Berevoești„Ne-au speriat copiii minori cu câini și puști”

În discuție intervine un alt lider informal al țiganilor din Gămăcești. Îl cheamă Eugen Miu, are 54 de ani și e consilier local din partea Partidei Romilor. Natural, e de partea etniei sale, că doar toți 700 de țigani cu drept de vot din comunitate l-au votat. Și nu mai la Gămăceşti sunt 1.000 de suflete, din neamul său, cu tot cu pirande și puradei. „Eu n-am auzit nimic nici dinainte!Nimeni nu se aștepta la așa ceva!”, e sigur pe el ,,demnitarul” local. Ba se cam știa, că acum două luni a murit un boschetar, ținut în sclavie, și au venit polițiștii și atunci, dar nimeni nu pare săși aducă aminte de eveniment.

O babă știrbă se bagă în vorbă fără preambul. „Să vină ăștia, cu câinii pe noi, să sperie copiii minori cu puştile… Am ajuns ca pe timpul lui Antonescu! Auzi, fă, 400 de polițai, cu saptej’ de maşini…. ”, e foarte bine infor-

Primarul, la al doilea mandat, zice că habar n-avea

Edilul Florin Bogdan Proca (foto), de 29 de ani, fost polițist la ordine publică în Campulung, tocmai și-a început al doilea mandat. Cum naiba se face că de opt ani de zile, de când e monitorizată întreaga afacere sclavagistă, el abia acum a aflat? Dă din colț în colț și vorbește în șoaptă cu limbajul de lemn al polițiștilor, să nu-l audă electoratul: „În octombrie 2015 am auzit ceva și am anunțat că există suspiciuni că, în satul Gămăcești, există minori care sunt ținuți cu forța și sunt exploatați. Azi, au găsit un adult în lanțuri. În total, erau trei adulți și doi minori…. Am înțeles că au fost găsiți în curțile unor persoane, nu știu care.”. Țiganii își dau coate. Parcă nu prea le convine ce aud și nici lui ce spune presei. Îl scăpa de belea o pirandă: „A dat ăștia cu spray paralizant și a dat și la puradei și nu mai vrea ăștia mici să între în casă!”. Primarul Proca schimbă vorba: ,,Ei fac măture și coșuri din nuiele și comerț cu lemne, pe care le iau de aici și le vând în zonă Vlasca-Teleorman.


FOTO:Bogdan ProcaMascații i-au săltat tatăl, mama și fratele, suspecți de sclavagism

O țigancă de 21 de ani, Roxana Grancea, cu un puradel de 2 ani în brațe și tatuată rudimentar cu ,,Alex” pe brațul drept, jelește de parcă i-ar fi murit tot neamul: „L-au luat pe tata, au luat-o și pe mama, și pe frati-miu, Ionuț! N-au zis nimic! A intrat peste noi, a dat paturili cu curu’ n sus , ne-a scos boarfele din șifoner și le-a pus cătușe. I s-a făcut rău lu’ mama și au scos cătușele când a luat-o cu salvarea! ”. Spune că polițiști nu au găsit nimic suspect la ei, în afară de niște drujbe stricate pe care le-au luat cu ei. Și că în trei dube au urcat circa 40 de inși, printre care și copii de 10-15 ani cu mamele lor.

În timp ce fata ne arată cocioaba părintească cu termopane sparte, câteva Loganuri în care se lăfăiesc câte patru țigani solizi se plimbă cu viteza întâi, ca la șosea, pe lângă consătenii ieșiți ca la demonstrație.

Fără foc nu iese fum. Totuși, ce se întâmplă la ei în sat? Nea Gigi iar se bagă în seamă: ,,Așa e! Fum nu iese fără foc. Da’ să ne anunțe și pe noi când ia foc pădurea! Nu să vină peste noi, așa!”Apoi, o repede scurt pe o femeie care încerca și ea să zică ceva: ,,Tu, să taci!”.

Un boschetar sclav, omorât de un cal

Dar nu toată comunitatea țigănească din Berevoești este așa de strâns unită în jurul liderilor săi informali. Georgiana, așa cum s-a recomandat o țigancă, ne-a luat de mână și ne-a dus la ea acasă. Aici, împreună cu toată familia, ne-a confirmat tot ceea ce se regăsește în comunicatul celor de la DIICOT și Poliția Română. ,,Ăștia aduceau boschetari din Vlașca, de la Pitești, de pe unde îi găseau. Îi lua cu japca, îi aducea aici și își bătea joc de ei!”. Femeia și familia sa povestesc niște chestii de te înfioară :,, Îi chinuiește pe săraci, toată lumea știe da’ nu spune! Îi pune să spele, să gătească, să sape, să muncească pentru ei, ca sclavii, și se distrează când îi pune să se bată între ei!” .


FOTO: Lanțul în care a fost găsit legat un sclavFemeia, al cărui nume real nu îl dăm, că se teme de repercursiunile gintei sale și, mai ales, de primar, confirmă că unii dintre sclavi au decedat: ,,Au mai murit din ei… Primaru’ știe! Nici doi ani nu-s de când unul de vreo 30 de ani, pe care l-au trimis la lemne cu căruța, a scăpat calul, care l-a trântit într-un canal și a murit cu creierii praștie. A venit Poliția, televiziunile și nu s-a făcut nimic”. Oamenii mai povestesc că țiganii de aici mint când spun la televizor ce li s-a confiscat: ,,Păi să vedeți ce bănet s-a găsit acolo! Ce averi… Că sclavi au găsit doar 4-5 … Ailalți i-au pitit țiganii.”