Incredibila legătură dintre cafea și diabet. Se schimbă tot ce știam

Incredibila legătură dintre cafea și diabet. Se schimbă tot ce știam

Oamenii de știință suedezi au descoperit că, dacă este preparată la filtru, cafeaua are un efect pozitiv în reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2.

Studiile cercetătorilor Universității de Tehnologie Chalmers și ai Universității Umea din Suedia oferă o perspectivă nouă asupra studiului privind consumul de cafea și riscul redus de a dezvolta diabet de tip 2. Ei au folosit o metodă nouă pentru a ajuta la diferențierea dintre efectele cafelei la filtru și a cafelei fierte.

„Am identificat molecule specifice -„ biomarkeri ”- în sângele celor care participă la studiu, care indică aportul de diferite tipuri de cafea. Acești biomarkeri sunt apoi folosiți pentru analiza atunci când se calculează riscul de diabet de tip 2. Rezultatele noastre acum arată clar că cea care are un efect pozitiv în ceea ce privește reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2 este cafeaua filtrată. Cafeaua fiartă nu are acest efect “, a declarat Rikard Landberg, profesor în Știința Alimentelor la Chalmers și profesor afiliat la catedra de Sănătate Publică și Medicină Clinică la Universitatea Umea.

Prin utilizarea acestor biomarkeri, cercetătorii au putut să arate că persoanele care beau două-trei căni de cafea filtrată pe zi aveau un risc cu 60% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 decât persoanele care beau mai puțin de o cană de cafea filtrată pe zi. Consumul de cafea fiartă nu a avut niciun efect asupra riscului de diabet în studiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rikard Landberg a mai spus că cea care crește riscul de boli cardiace și vasculare e cafeaua fiartă, din cauza diterpenelor, un tip de moleculă găsită doar în cafeaua fiartă. „Dar s-a demonstrat că atunci când filtrați cafeaua, diterpenele sunt capturate în filtru. Drept urmare, obțineți beneficiile pentru sănătate ale multor alte molecule prezente, cum ar fi diferite substanțe fenolice. În cantități moderate, cofeina are, de asemenea, efecte pozitive asupra sănătății “, a precizat profesorul, potrivit siteului sciencedaily.com.

Nu au fost studiate și alte tipuri de preparare a cafelei, cum ar fi cafeaua instant sau espresso, dar explicația cercetătorilor suedezi este că efectele asupra sănătății ar putea fi asemănătoare cu cea a cafelei fierte, în ceea ce privește riscul de diabet tip 2, întrucât cafeaua espresso, de la espressoarele clasice sau de la cele care utilizează conserve de cafea, este făcută fără filtru.

Rickard Landberg subliniază totuși că impactul asupra sănătății cafelei nu depinde doar de faptul că este filtrată sau nu. Variază în funcție de modul în care sunt gestionate boabele de cafea și băutura în general.

Metabolomica, un nou instrument de studiu pentru cercetători

„Metabolomica este un instrument fantastic, nu numai pentru a capta aportul de alimente și băuturi specifice, ci și pentru studierea efectelor pe care acel aport le are asupra metabolismului oamenilor. Putem obține astfel informații importante despre mecanismele din spatele modului în care anumite alimente influențează riscul de boală sau nu”, spune Lin Shi, cercetător postdoctoral și autorul principal al studiului.

Metabolomica face posibilă identificarea concentrației de sânge a moleculelor specifice dintr-un anumit aliment sau băutură și folosește ca o măsurătoare obiectivă a aportului – în loc să se bazeze pur și simplu pe aporturile auto-raportate din chestionare, care sunt predispuse la erori mari.

În lume trăiesc în prezent 425 milioane de persoane cu diabet.  În ceea ce-i privește pe europeni, Federația Internațională de Diabet – Biroul pentru Europa (IDF Europe) a estimat că în jur de 60 de milioane de adulți suferă de această afecțiune. Estimările sunt că numărul diabeticilor va crește cu 16% în 2045.