INCREDIBIL. ZECI de MISTREȚI, DESCOPERIȚI într-un sat, FOCAR de PESTĂ PORCINĂ, din Constanța. Decizie de ultim moment a autorităților. EXTERMINAREA PORCILOR MISTREȚI din Dobrogea

INCREDIBIL. ZECI de MISTREȚI, DESCOPERIȚI într-un sat, FOCAR de PESTĂ PORCINĂ, din Constanța. Decizie de ultim moment a autorităților. EXTERMINAREA PORCILOR MISTREȚI din Dobrogea

Autoritățile din zona de sud est a țării au decis exterminarea mistreților din cauza ravagiilor produse de pesta porcină africană. Cea mai lovită regiune a țării, cu sute de focare, este Dobrogea. Prefecturile, Armata, Politia, Jandarmeria, directiile sanitar veterinare si de sănătate publică au intocmit deja un plan de măsuri pentru vânarea controlată a mistreților, urmând ca acțiunea să înceapă, cel mai probabil, de la începutul săptămânii viitoare.

Pesta porcină africană face ravagii în Dobrogea. Zeci de mii de porci din gopsodării și ferme au fost uciși. O ultima decizie luată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență constă în uciderea tuturor mistretilor din regiune, spune subprefectul de Constanta, Levent Accoium: “Se va organiza o vânătoare, controlată, în vederea uciderii animalelor din specia suină sălbatică, până când nu va mai fi nicio urmă de mistreț în toată Dobrogea. Vorbim de ordinul zecilor de mii de mistreți.”

Pentru organizarea vânătorii se va cere sprijinul autorităților. După acțiunea de vânătoare se vor preleva probe de la animalele vânate și se vor trimite la laboratoarele de analiză Brăila și București. In cazul în care se va confirma suspiciunea și boala, administratorul fondului de vânătoare va proceda la neutralizarea cadavrelor infestate, prin ardere. În paralel autoritățile sanitar veterinare iau măsuri pentru limitarea extinderii focarelor de pestă porcină africană. În judetul Tulcea, cu 465 de focare, sunt afectate 57 de localitati. Iar la Constanta, cu 16 focare, au fost lovite 7 localități din nord dar si din sudul județului, spre Bulgaria.

În urma măsurilor excepționale luate de Centrul Local de Combatere a Bolilor la Animale Constanța s-a trecut la uciderea preventivă, ca măsură excepțională, în localitățile Corbu, Cheia, Istria, Gârliciu, Vadu Oii, Dulcești. La Hârșova și Ciobanu sunt suspiciuni care urmează a fi confirmate. Acolo unde boala a fost confirmată, s-au amplasat dezinfectoare la intrarea și la ieșirea din localități. Turiștii care vin pe litoral din zonele cu focare de pestă porcină sunt rugați să nu transporte produse din carne de porc.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, autoritățile din Constanta se confruntă cu o situatie șocantă, nemaiîntâlnită în judet, pe care nu stiu, deocamdată, cum să o gestioneze. Subprefectul Levent Accoium spune că in mijlocul satului Dulcești, din sudul județului au dat peste o crescătorie de porci sălbatici. Localnicul a cumpărat, în urmă cu ceva timp, 14 mistreți din Bistrița Năsăud care între timp s-au înmulțit, ajungând la 63 de exemplare. Dulcești fiind focar de pestă porcină africană, fermierul este obligat să își sacrifice mistreții dar refuză, oferindu-i autorităților care trebuie să găsească o soluție.

Potrivit subprefectului de Constanța, Levent Accoium, la granița de sud, autoritățile din Bulgaria s-au mobilizat și urmează să amplaseze un gard de sârmă ghimpată pe care o vor electrifica. De asemenea, vecinii bulgari și-au luat măsuri suplimentare cu oameni care să gonească vânatul de la granița cu România.