Mii de migrați încearcă să ajungă în Uniunea Europeană de luni de zile. O nouă criză a fost declanșată în a doua parte a anului 2021, președintele Alexander Lukașenko făcând promisiuni irealiste imigranților care încearcă, de obicei, să se extindă pe continentul european prin Belarus spre Polonia sau statele baltice. Marți, 25 ianuarie, Polonia vrea să înceapă lucrările de construcție a unei bariere de peste cinci metri.
Uniunea Europeană l-a acuzat pe conducătorul belarus Alexander Lukașenko că a adus în mod deliberat cu avionul oameni din țările devastate de război la Minsk, înainte de a-i încuraja să se adune la granița UE, în încercarea de a destabiliza blocul comunitar, ca răspuns la sancțiunile economice impuse guvernului său.
„Vom face tot ce vreți”
La aproximativ un kilometru de granița cu Polonia, migranții din Belarus, care vor să intre în Uniunea Europeană, au fost blocați săptămâni întregi. Declarațiile șefului statului belarus au stârnit atenția multora.
„Noi, belarușii, inclusiv eu însumi, vom face tot ceea ce doriți, chiar dacă este rău pentru polonezi , letoni și alte câteva persoane”, a spus Lukașenko - este continuarea încercărilor sale de a pune presiune asupra Uniunii Europene. „Va face tot posibilul pentru a cere guvernelor occidentale să ajute refugiații”, relata presa internațională în noiembrie 2021.
„Dacă germanii și polonezii nu mă aud astăzi, nu este vina mea”, a spus președintele belarus la acea vreme, solicitând din nou Germaniei să accepte 2.000 de migranți. Berlinul a refuzat acest lucru în mod repetat.
Polonia ridică barieră la frontiera externă a UE
Frontiera Poloniei cu Belarus are o lungime de 418 kilometri, dintre care 186 de kilometri pe uscat. La sfârșitul lunii august, autoritățile poloneze au ridicat un gard temporar de aproximativ 2,5 metri înălțime pe aceste secțiuni, folosind sârmă ghimpată, pentru a nu permite migranților să treacă pe teritoriul lor.
În prezent, Polonia intenționează să înceapă construirea unei bariere permanente la frontiera externă a UE cu Belarus. Gardul temporar urmează să fie înlocuit în prezent cu o barieră permanentă de 5,5 metri înălțime, echipată cu detectoare de mișcare și camere de luat vederi.
„Lucrările vor începe cu forarea găurilor pentru piloți și așezarea lor în beton”, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Gărzii de Frontieră pentru agenția de presă PAP.
Pentru acest proiect a fost alocat un buget de aproximativ 366 de milioane de euro (413,98 milioane de dolari), potrivit sursei citate.