„Vom face tot ce vreți”: Migranți aplaudând în timp ce îi mulțumesc lui Lukașenko. Cum îi înșală președintele belarus

„Vom face tot ce vreți”: Migranți aplaudând în timp ce îi mulțumesc lui Lukașenko. Cum îi înșală președintele belarus sursă: arhivă

Când președintele Alexander Lukașenko apare la granița cu Polonia, alături de refugiați, televiziunea de stat transmite momentele în direct. La aproximativ un kilometru de granița cu Polonia, migranții din Belarus, care vor să intre în Uniunea Europeană, sunt blocați de săptămâni întregi. Declarațiile șefului statului belarus au stârnit atenția multora.

„Noi, belarușii, inclusiv eu însumi, vom face tot ceea ce doriți, chiar dacă este rău pentru polonezi , letoni și alte câteva persoane”, a spus Lukașenko. Este continuarea încercărilor sale de a pune presiune asupra Uniunii Europene. Va face tot posibilul pentru a cere guvernelor occidentale să ajute refugiații.

„Dacă germanii și polonezii nu mă aud astăzi, nu este vina mea”, a spus președintele belarus. El a cerut din nou Germaniei să accepte 2.000 de migranți. Berlinul a refuzat acest lucru în mod repetat.

Migranți aplaudând în timp ce îi mulțumesc lui Lukașenko

UE continuă să dea dovadă de duritate față de dictatorul belarus care încearcă să o șantajeze. Alexander Lukașenko a sperat să poată îndulci sancțiunile dure împotriva regimului său. În schimb, Bruxelles a anunțat că va impune în curând noi sancțiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar foarte puțini dintre cei până la 1.800 de refugiați pe care regimul i-a adăpostit într-un depozit din Bruzgi știu despre acest lucru. Mulți dintre oameni credeau că ar putea merge în curând în Germania. Cel puțin așa au mărturisit refugiații pentru ziarul nemțesc Der Spiegel.

„Oamenii de aici sunt atât de fericiți că Lukașenko le-a promis că îi va duce în Occident”, a declarat kurdul Hawre. Nu există informații specifice despre cum ar trebui să se facă acest lucru. Televiziunea de stat a surprins migranți aplaudând în timp ce îi mulțumesc lui Lukașenko.

Între timp, conducătorul continuă să încerce să navigheze în „criza migrației”. Regimul său a ademenit luni de zile persoane din Orientul Mijlociu în țară cu vize turistice și a pus să fie aduse la granița cu Lituania și Polonia. Acolo, forțele de securitate din cele două țări ale UE au împins oamenii înapoi timp de luni de zile. Mii de persoane, majoritatea irakieni din nordul Irakului și sirieni, sunt blocate în Belarus.

Jocul dublu al lui Lukașenko

Lukașenko joacă pentru a câștiga timp. Pe de o parte, el îi are pe oamenii din Bruzgi prost aprovizionați, iar presa de stat relatează în detaliu acest lucru. Regimul a transportat cu avionul câteva sute de persoane în Irak . Aceste zboruri speciale ale companiei Iraqi Airways către Erbil seamănă acum cu operațiuni de securitate - microbuzele îi transportă pe oameni la aeroportul din Minsk. Mulți belaruși sunt familiarizați cu aceste vehicule din lunile de proteste împotriva lui Lukașenko de anul trecut. Ei au fost duși la secțiile de poliție și la închisori în astfel de vehicule. Gărzile de securitate cu butoane în urechi și radiouri îi însoțesc pe refugiați până la poartă.

Pe de altă parte, regimul belarus continuă să aducă refugiați la graniță și să-i împingă spre Polonia, Lituania și Letonia. Zeci de persoane raportează bătăi și rele tratamente din partea forțelor de securitate belaruse, care nu le-au permis să se întoarcă la Minsk.

Revendicarea a milioane de dolari

Mii de persoane sunt lăsate de izbeliște în Minsk. Acolo se odihnesc, se refugiază în apartamente și pensiuni. Cei care rămân fără bani dorm pe stradă. Primii migranți au început să își prelungească vizele, multe dintre ele deja expirate - ceea ce este posibil prin plata unei taxe de 100 de dolari.

Între timp, Lukașenko a întocmit vineri o notă de plată - țara sa ar fi cheltuit aproximativ 12,6 milioane de dolari pentru a-i hrăni pe migranți. El a făcut apel la UE să sprijine financiar Belarusul. Regimul ar fi câștigat milioane de dolari prin eliberarea de vize și prin înnoptarea în hoteluri din Minsk, care au legătură cu administrația prezidențială.

UE anunțase că va oferi 700.000 de euro pentru ajutor umanitar - bani care nu vor ajunge la autoritățile belaruse, ci la Crucea Roșie Internațională. Bruxelles-ul vrea să ofere 3,5 milioane de euro pentru călătoria de întoarcere a persoanelor blocate în Belarus prin intermediul organizațiilor ONU.