Incredibil, dar adevărat: Adevărata staţiune MAMAIA, fără fiţe şi PIŢIPOANCE | VIDEO
- Roxana Roseti
- 1 mai 2014, 12:41
Potrivit legendei, denumirea staţiunii Mamaia este legată de Paşa din Babadag şi fiul său Enver...
La începutul secolului al XX-lea, constănţenii aveau nevoie de o plajă modernă. Zis şi făcut: primarul Ion Bănescu va interveni pe lângă ministere, pentru a trece în subordinea primariei, în 1905, "duna de nisip ce separa lacul Siutghiol de Marea Neagră"….
Lucrările de construcţie a stabilimentului de băi de la Mamaia încep în 1906, după planurile arhitectului Petre Antonescu, valoarea "facturii" ridicându-se la suma de 66.580,13 lei. Turistii puteau ajunge uşor la plajă, datorită căii ferate care lega Constanţa de Mamaia.
Cu fata în braţe
Conform legendei, denumirea staţiunii este legată de Paşa din Babadag şi fiul său Enver. Uneori Paşa îşi vizita proprietatile, obişnuind să faca un popas la o stână de oi dintre ghiol şi mare, a ciobanului Costea Alisandru. Odată l-a luat şi pe fiul său, care s-a îndrăgostit de frumoasa fiică a lui Costea. În cele din urmă, Enver o va ademeni şi o va fura (cu ajutoare) pe fiica ciobanului. În timp ce se zbătea în mâinile răpitorilor, ea isi striga disperata mama, cerandu-i ajutor: "Mama Lia! Mama Lia!". Fata reuşeste să se smulgă din mâinile bărbaţilor şi se aruncă în ghiol. Enver nu a mai reuşit să o aducă la mal decât moartă. Fiul Paşei îşi pierde minţile de suparare şi, strigând "Mamaia! Mamaia!" (în loc de "Mama Lia"), intră în valurile mării cu fata în braţe…
Jupe cu multe volane
Paşa va ridica pe malul ghiolului, în semn de amintire a tragediei, o moară de apă. Cu timpul, pe lângă moara de apă, cunoscută drept Moara Îndrăgostiţilor, se va naşte sătucul de pescari numit Mamaia. Set de reguli Ziarele vremii consemnau ce însemna vacanţa pentru cei veniţi “la soare şi mare” în vara anului 1906: lumea se aşeza pe nisipul fierbinte sau se plimba pe nisip ca pe bulevard, asculta muzica de fanfară şi se dădea în căluşei. Femeile erau îmbrăcate în rochii cu jupe cu multe volane, cu pălarii cu boruri largi şi umbreluţe colorate, bărbaţii purtau joben negru.
Primăria Constanţei impusese un set de reguli pentru turişti, care erau ameninţaţi cu judecata în caz de încălcare a lor. "Este cu totul oprit: scăldatul fără costume, pe toata plaja băilor, dintre cele doua bariere de fer; fotografierea persoanelor în timpul scăldatului; intrarea cu câini în băi, prin coridoare, în cazinou, pe terasă sau pe plajă; fumatul în stabilimentul de băi; scrierea pe pereţii stabilimentului sau ai cazinoului. Contravenienţii vor fi daţi judecatei" (din regulamentul băilor Mamaia, iunie 1906). Giovani Macri va fi primul întreprinzător care aduce “jocul de căluşei” la Mamaia. Tot în 1906, la Mamaia venea o trupă armeana de vodeviluri din Istanbul, cu spectacole în limba turcă. În primul sezon estival la Mamaia, încheiat la 26 septembrie 1906, s-au înregistrat, conform evidenţelor vremii, aproximativ 40.000 de turişti.