Incidente inexplicabile înainte de Ziua Victoriei a Rusiei

Incidente inexplicabile înainte de Ziua Victoriei a Rusiei Sursa foto: Kremlin

Moscova a avut nevoie de 12 ore pentru a răspunde după ce o explozie asupra Kremlin, miercurea trecută. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, serviciile de securitate au avut nevoie de ceva timp pentru a investiga incidentul.

Angajații Kremlinului au lucrat ore suplimentare pentru a elucida tot ce s-a întâmplat. În ajunul Zilei Victoriei – care sărbătorește în mod tradițional triumful sovietic asupra Germaniei naziste, dar care a devenit emblematică pentru actualul război al Rusiei împotriva Ucrainei – Kremlinul spune că se luptă cu un inamic pe cât de puternic, pe atât de rău.

Această narațiune este menită să explice absența succesului pe frontul de luptă după 14 luni de lupte, oferind în același timp rușilor un sentiment de siguranță că pentru ei viața va continua ca de obicei. Dar o serie de incidente misterioase – inclusiv explozia de miercuri dimineața devreme – dezvăluie slăbiciuni în capacitatea de apărare a Rusiei.

Anularea unora dintre festivitățile de Ziua Victoriei este un alt semn că frica de un atac crește. Știm foarte bine că deciziile cu privire la astfel de acțiuni, astfel de atacuri teroriste, nu sunt luate la Kiev, ci la Washington”, a spus Peskov joi. Atât Kievul, cât și Washingtonul neagă vehement orice implicare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kremlinul a descris în cele din urmă incursiunea de la 2 dimineața a două drone în complexul puternic protejat din Moscova ca o tentativă de asasinare a președintelui Putin de către „regimul de la Kiev”. Asta a fost într-o declarație de miercuri după-amiază, care a revendicat și dreptul de a răspunde „unde și când crede de cuviință”. Putin nu era în complex în acel moment. O zi mai târziu, Moscova a adăugat SUA la acuzația sa de vină pentru explozie.

Atacuri în val

Atacul cu dronă de miercuri a fost cel mai recent dintr-o serie de incidente inexplicabile pe teritoriul Rusiei din ultimele luni, inclusiv un atac cu mașină-bombă asupra unui scriitor ultranaționalist sâmbătă - al treilea țintit de personalități pro-război de la începutul invaziei.  Au existat, de asemenea, o serie de drone prăbușite, deraierea trenurilor de marfă și cel puțin două incendii la depozitele de combustibil din Crimeea. În toate aceste cazuri, Kremlinul a minimizat știrile sau și-a păstrat distanța.

Discurs în Piața Roșie

Unii se întreabă cu voce tare dacă anumite orașe ar putea pur și simplu să nu aibă echipament militar pentru o paradă. Sau dacă ar dori să împiedice oamenii să iasă în stradă cu fotografii cu rudele lor care au murit în Ucraina, oferind astfel o imagine a numărului de morți din Rusia în timpul războiului.

Deocamdată, cea mai importantă paradă militară, la Moscova – transmisă în direct de televiziunea de stat rusă – continuă. Însă tensiunea din capitală este palpabilă. Piața Roșie a fost închisă publicului timp de două săptămâni, iar străzile au fost baricadate.

În urma incidentului de miercuri, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a interzis imediat utilizarea dronelor, iar zeci de alte regiuni au urmat de atunci exemplul. Cu câteva zile înainte, moscoviții se confruntau deja cu probleme cu semnalele lor GPS. Multe vor depinde de Putin. Discursul său anual de Ziua Victoriei din Piața Roșie este unul dintre puținele momente în care se știe din timp unde se află.