Evenimentul Zilei > Actualitate > Incident NATO în România. Un TAB s-a scufundat în Dunăre, în timpul exerciţiului Saber Guardian
Incident NATO în România. Un TAB s-a scufundat în Dunăre, în timpul exerciţiului Saber Guardian

Incident NATO în România. Un TAB s-a scufundat în Dunăre, în timpul exerciţiului Saber Guardian

În timpul exerciţiului NATO Saber Guardian care se desfăşoară în România, a avut loc un incident în care a fost implicat un Transportor Amfibiu Blindat (TAB) ce aparţine Forţelor Terestre. Autovehiculul militar s-a scufundat în Dunăre. Cei trei militari aflaţi în interior au scăpat cu viaţă.

Cel mai mare exerciţiu NATO care se desfăşoară pe teritoriul României a înregistrat primul incident, după ce un TAB s-a scufundat în Dunăre. Oficiali din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) au declarat, pentru EVZ, că transportotul amfibiu blindat s-a scufundat, duminică, iar în acest moment sunt în curs de desfăşurare operaţiunile de scoatere a autovehiculului militar din apele Dunării. Aceleaşi surse ne-au precizat că echipajul TAB-ului s-a autoevacuat după scufundare, find recuperat, conform procedurilor standard care se pun în aplicare în astfel de situaţii. După ce va fi scos din apă, vehiculul militar va fi reparat şi repus în funcţiune. Incidentul a avut loc în dreptul localităţii Borduşani din judeţul Ialomiţa, în timpul Saber Guardian 2017 (SG17), unul dintre cele mai ample exerciţii NATO desfăşurate pe teritoriul României.

În acea zonă, aproximativ 2000 de militari români şi americani au simulat, pe braţul Borcea, o trecere în forţă a Dunării. Pe un pod amplasat de genişti, au trecut sute de blindate, însă TAB-ul ce aparţinea Forţelor Terestre Române s-a scufundat. Cei trei militari ce manevrau maşinăria au reuşit să iasă la timp pentru a fi salvaţi de o barcă aflată în zonă. Dispozitivul blindat nu a putut fi recuperat de pe fundul apei din cauza curenţilor puternici ai Dunării.

Exerciţiul condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite din Europa se desfăşoară în perioada 11-20 iulie, pe teritoriile României, Bulgariei şi Ungariei. La SG17 participă în jur de 25.000 de militari ai forţelor terestre, navale şi aeriene din 22 de ţări aliate şi partenere.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: