Ambarcaţiunea, identificată ca fiind un pescador, sub pavilion Turcia,inscripţionat „CAN HAN”, nu s-a supus somaţiilor verbale, pentru a permite operaţiunea de abordaj şi control conform procedurilor legale. Astfel, poliţiştii de frontieră au tras mai multe focuri de avertisment, folosind armamentul de la bordul navei, cu respectarea prevederilor legale, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Echipajul pescadorului a ignorat însă avertismentul polițiștilor de frontieră,continuându-și deplasarea, ulterior intrând în coliziune cu nava MAI 1101 și provocând acesteia pagube minore. La ora 23.10, pescadorul a fost oprit, dar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, nu s-a putut efectua un control la bordul navei, aceasta fiind remorcată către Portul Constanța. În ziua următoare, pescadorul a fost adus în Portul Constanţa, iar poliţiştii de frontieră au demarat efectuarea cercetărilor specifice, sub coordonareaprocurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de ApelConstanţa, în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit și Acvacultură și ai Căpităniei Constanţa.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de„pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, „producerea,importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanelene autorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şia altor tipuri de unelte de pescuit comercial”, ,,pescuit ilegal și pescuit neraportat alcalcanului” şi „distrugerea sau avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia.

 

Te-ar putea interesa și: