Incident grav între Iran și Afganistan. S-a tras de ambele părți, două persoane au murit

Incident grav între Iran și Afganistan. S-a tras de ambele părți, două persoane au murit

Două persoane au fost ucise sâmbătă într-un schimb de focuri între forţele iraniene şi talibani la graniţa dintre Iran şi Afganistan, potrivit autorităţilor talibane.

Poliţia iraniană a raportat o "ciocnire", fără a oferi detalii despre victime, în timp ce agenţia locală iraniană de ştiri Mehr a raportat moartea unui poliţist de frontieră iranian. Ambele părţi se acuză reciproc, după acest incident, de deschiderea focului.

Incidentul survine pe fondul tensiunilor dintre Teheran şi Kabul cu privire la distribuţia apei din râul Helmand, un baraj construit în Afganistan limitând debitul de apă către Iran, afectat de secetă.

"În timpul ciocnirii, o persoană a fost ucisă de fiecare parte şi mai multe au fost rănite", a precizat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului taliban de Interne, Abdul Nafy Takor. "Situaţia (este) în prezent sub control", a spus el, adăugând că guvernul "nu vrea război cu vecinul său".

Ne puteți urmări și pe Google News

Sâmbătă dimineaţă, "forţele talibane au început să tragă cu tot felul de arme asupra unei secţii de poliţie iraniene dinspre teritoriul afgan", a declarat comandantul adjunct al poliţiei iraniene, generalul Ghasem Rezaei, citat de agenţia oficială de presă IRNA.

Incident grav între Iran și Afganistan. Acuzațiile sunt aruncate dintr-o parte în cealaltă

Poliţia a răspuns la aceste focuri de armă, care au avut loc în apropiere de provincia Sistan-Baluchistan din sud-estul Iranului.

"După începerea confruntării (...), şeful poliţiei le-a ordonat poliţiştilor de frontieră (...) să împiedice pe oricine s-ar apropia de frontieră", a adăugat generalul Rezaei.

Iranul, care are o frontieră de peste 900 km cu Afganistanul, nu recunoaşte guvernul format de talibani.

Teheranul a avertizat recent că "îşi rezervă" dreptul de a lua măsuri pentru captarea apei din Helmand, care provine din centrul Afganistanului şi irigă terenuri agricole mari din sud-estul Iranului.

Purtătorul de cuvânt al guvernului afgan, Zabihullah Mujahid, a declarat că Afganistanul este "hotărât să-şi îndeplinească obligaţiile", dar că "declaraţiile nepotrivite" făcute de Iran ar putea afecta legăturile dintre cele două ţări, după cum notează Agerpres.