Evenimentul Zilei > Actualitate > Incident grav! Fregata turcă, deteriorată de Fregata egipteană în timpul exercițiilor Medusa-10
Incident grav! Fregata turcă, deteriorată de Fregata egipteană în timpul exercițiilor Medusa-10

Incident grav! Fregata turcă, deteriorată de Fregata egipteană în timpul exercițiilor Medusa-10

Potrivit presei elene, un incident grav care a implicat marina turcă a avut loc duminică dimineață în timpul exercițiilor militare comune Medusa-10 între Egipt, Grecia , Cipru, Emiratele Arabe Unite și Franța.

Surse din Garda Națională a Ciprului au spus că incidentul a fost între o fregată a clasei Oliver Hazard Perry din Marina egipteană și nava Kemal Reis a Marinei turce, care a fost umilită și la începutul acestui an de Marina greacă.

Fregata turcă a încercat să intre  în spațiul maritim al Egiptului. Fregata Kemel Reis a fost avertizată în mod corespunzător să părăsească zona, dar a refuzat să respecte instrucțiunile.

Mai precis, fregata turcă a intrat în spațiul maritim egiptean unde se desfășura exercițiul Medusa 20202. Turcii ar fi fost somați să părăsească imediat zona, dar fregata turcă a refuzat să se conformeze solicitărilor rezultând coliziunea.

Ceea ce a fost probabil neașteptat pentru turci, Fregata egipteană s-a repezit direct către cea turcească într-o tentativă de coliziune. Cu toate acestea, căpitanul turc a fugit imediat și nu a încercat să se apropie din nou de locul de exercițiu.

Ciocnirea a provocat pagube pentru Fregata Kemal Reis a Marinei turce: a suferit o gaură în pupa (foto see.news)

Conflictul dintre cele două state este ancorat adânc în istoria celor două țări

Tensiunile dintre Grecia și Turcia au escaladat pe data de 10 august, când Ankara a desfășurat o nava de cercetare Oruc Reis, escortată de cinci nave de război, în sud-estul Mării Egee, o zonă disputată din Mediterană și bogată în zăcăminte naturale, informează defenseromania.

Uniunea Europeană a fost şi este preocupată de acest conflict interminabil, impunând sancţiuni Turciei în caz că nu se înregistrează progrese în dialogul dintre Ankara şi Atena.

„Faptul că UE face apel la dialog, pe de o parte, şi pregăteşte alte planuri, pe de altă parte, reflectă o anume lipsă de sinceritate”, declarat vicepreşedintele turc Fuat Oktay. „Stăpânim limbajul diplomatic, însă Turcia nu va ezita să facă ce trebuie pentru a-şi apăra interesele”, a adăugat el. Ministerul de Externe a afirmat că aceste sancţiuni europene nu vor face decât „să întărească determinarea” Ankarei.