Un eveniment ciudat s-a întâmplat în cazul unor pasageri sosiți săptămâna trecută la Amsterdam. Aceștia au venit din Africa de Sud și au fost testați la urcarea în avion. Rezultatele au fost negative, iar surpriza a venit la aterizare, când li s-a refăcut testul, de data aceasta fiind pozitivi COVID-19. Pasagerii care s-au confruntat cu această problemă sunt vaccinați, au anunțat vineri autoritățile olandeze.
Săptămâna trecută, un incident ciudat a avut loc pe aeroportul din Amsterdam. Câțiva pasageri care se întorceau din Africa de Sud au fost depistați pozitiv cu virusul SARS-Cov-2, deși înainte de urcarea în avion rezultatul testului PCR arăta că sunt negativi.
''Pare că virusul se răspândeşte uşor şi aceasta este îngrijorător'', a avertizat Bert van de Velden, directorul autorităţii sanitare regionale din Kennemerland, responsabilă şi pentru aeroportul Schiphol din Amsterdam. ''Este extrem de important ca pasagerii să fie testaţi corespunzător înainte de zbor şi să accepte să fie retestaţi la sosire'', subliniază responsabilul olandez.
Pe aeroportul Schiphol sosesc zilnic sute de persoane care se întorc de pe continentul african. Doar o treime din pasageri acceptă testarea voluntară la aterizare, iar dintre aceștia, 9% au avut rezultatul negativ la infectarea cu COVID-19.
Vinerea trecută, autoritățile din Olanda au decis să testeze toți pasagerii din două aeronave sosite din Africa de Sud. Decizia a fost luată ca o prevenție cu privire la răspândirea noii tulpini Omicron. În total, au fost testați peste 600 de pasageri, din care 62 au fost depistați pozitiv pentru COVID-19 la sosirea pe aeroportul Schiphol și plasați în carantină într-un hotel de lângă aeroport. Secvențierile ulterioare au confirmat varianta Omicron în 14 din cele 62 de probe.
Conform precizărilor făcute de Institutul de Sănătate Olandez (RIVM), 90% dintre persoanele infectate cu virusul SARS-Cov-2 erau vaccinate cu schema completă.
Noua tulpină Omicron creează îngrijorare în rândul specialiștilor. Aceștia susțin că nu doar rapiditatea cu care se răspândește este alarmantă, ci și prezența a peste 30 de mutații, n special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. În urma analizelor efectuate pe noua variantă a virusului SARS-Cov-2, aceasta ar avea o rezistență sporită la vaccinurile existente pe piață anti-COVID. Omicron crește riscul de infectare la persoanele trecute prin boală și se transmite mai ușor decât tulpina Delta.