Începe un nou război?! Două forțe mondiale cutremură toată lumea

Anterior, „amenințarea rusă” menționată de numeroase agenții și servicii de informații, combinată cu o narațiune mediatică a unei Moscove „agresive” a fost citată drept un motiv pentru o multitudine de măsuri militare, inclusiv o creștere istorică a bugetului militar, lucru care nu a fost mai văzut din perioada Războiului Rece.

Viitorul în spațiu

Din ce în ce mai multe state văd spațiul ca o posibilă arenă pentru conflicte viitoare, spațiul fiind deja folosit ca o zonă pentru informații, a declarat șeful Poliției de Securitate Suedeze (Sapo), Charlotte von Essen, la conferința națională Nation and Defence. În acest context, statele descoperă noi oportunități.

Potrivit Sapo, un conflict în spațiu poate începe cu perturbarea funcțiilor importante din punct de vedere social printr-un atac asupra unui sistem spațial important, cum ar fi sateliții de navigație. Iar pentru cei care doresc să comunice cu sateliții lor și să recupereze date, Suedia se află într-o locație strategică, potrivit Sapo. Două țări considerate ca fiind cele mai mari amenințări de informații la adresa Suediei și pe care Sapo le-a numit ca având ambiții mari pentru activitățile lor spațiale sunt China și Rusia.

„Pentru China și Rusia, spațiul este important atât din perspectivă militară, cât și din punct de vedere civil. De asemenea, țările sunt foarte interesate de dobândirea de cunoștințe despre cercetarea suedeză care contribuie la dezvoltarea spațiului. Mai mulți oameni cu activități care pot fi conectate la spațiu trebuie să creeze conștientizarea sporită a acestui lucru”, a spus Charlotte von Essen.

Potrivit acesteia, această evoluție afectează atât evaluarea informațiilor, cât și situația securității din Suedia. „Cunoașterea spațiului dintr-o perspectivă a apărării totale este necesară, atât cât și cunoștințele se dezvoltă. Este necesară colaborarea pentru a crea înțelegere și reziliență”, a îndemnat von Essen.

Suedia va trebui să coopereze mai mult cu NATO

Anterior, în cadrul aceleiași conferințe, ministrul Apărării, Peter Hultqvist, a susținut că Rusia „pune sub semnul întrebării și amenință” întregul sistem de securitate european. Citând trupele Rusiei, pe care el a numit-o „escaladare militară cu Ucraina”, și recentul set de propuneri ale Moscovei către NATO și SUA care includ neextinderea și neplasarea de materiale și trupe, Rusia „contestă dreptul internațional atunci când pune la îndoială dreptul altor țări la autodeterminare”.

Anterior, Hultqvist a susținut că Suedia nu avea alte amenințări militare împotriva ei decât din partea Rusiei, în ciuda faptului că ultimul război purtat între cele două state s-a încheiat în 1809. În plus, potrivit lui Hultqvist, Suedia va trebui să coopereze mai mult cu NATO, pe care el a numit-o cea mai importantă platformă de securitate a țării nordice alături de Uniunea Europeană.

În același timp, nou-numitul prim-ministru social-democrat al Suediei, Magdalena Andersson, a reiterat afirmația că țara ei nu va solicita aderarea la NATO. Ea a spus că libertatea de la alianțele militare „a servit bine Suediei” și a contribuit la stabilitatea și securitatea în Europa de Nord.

La începutul acestui an, Ambasada Rusiei în Suedia a deplâns că Stockholm „nu este înclinat să se abată de la cursul de confruntare ales față de Rusia și nu caută modalități de îmbunătățire a cooperării bilaterale”, potrivit Space War.