Începe sezonul alergiilor la polen

Începe sezonul alergiilor la polen

Numărul celor cu reacţii alergice la polen va creşte în aprilie şi mai. În SUA, cazuri multe sunt în zone unde iarna trecută au fost temperaturi scăzute.

Alergologii avertizează că în lunile aprilie şi mai va avea loc o explozie a manifestărilor alergice la persoanele sensibile la polen. Iarna lungă, cu temperaturi scăzute, care a întârziat polenizarea copacilor va prelungi sezonul pentru alergici.

De altfel, în SUA, în regiunile în care au fost temperaturi scăzute iarna trecută alergiile la polen sunt mult mai grave decât în ultimii ani, cu un număr foarte mare de pacienţi. Nivelul polenului a crescut de la 120 la peste 5.700. Experţii explică faptul că temperaturile scăzute întârzie procesul de polenizare, ceea ce face ca „vârful sezonului” să dureze mai mult.

Manifestări: lăcrimare, strănut în salve, tuse

Ne puteți urmări și pe Google News

Alergiile respiratorii de primă vară sunt provocate cel mai des de polen. „Până acum nu s-au înregistrat cazuri mai multe decât de obicei, dar mă aştept ca în această lună să apară un număr mai mare de pacienţi alergici la polen”, spune Ioana Pedestru, medic primar ORL, care are şi competenţă pe alergologie.

Din cauza temperaturilor scăzute, perioada de manifestare a alergiilor s-a mutat din februarie în aprilie. „Persoanele predispuse alergiilor le fac indiferent de condiţiile iernii. Perioada însă poate fi diferită”, e de părere Sebastian Pop, medic în cadrul Cabinetului de Dermatologie „Dr. Sebastian Pop” din Capitală.

Alergicii au simptome mult mai severe şi mai evidente în aceste perioade. „Cei afectaţi prezintă lăcrimare, nas înfundat, rinoree, strănut în salve (cel puţin de cinci ori), mâncărime la nivelul nasului, gurii, ochilor. Mai mult, poate scădea simţul olfactiv şi uneori pot apărea şi probleme cutanate. La cei cu boală avansată, apare tusea şi riscul de a face astm bronşic”, detaliează medicul Ioana Pedestru.

Specialiştii le recomandă celor care se ştiu alergici să înceapă tratamentul antihistaminic (pastile care luptă cu alergenul pentru înlăturarea simptomelor). Există însă şi vaccinuri de desensibilizare, ce opresc simptomele alergice, blocând anumite reacţii imune în organism.

Pentru a evita manifestările specifice alergiei, bolnavii trebuie să evite plimbările prin parc mai ales atunci când bate vântul, e soare sau aerul este uscat. De asemenea, ei trebuie să-şi aerisească locuinţa mai ales după ploaie. „Pentru persoanele alergice la polen, vântul şi soarele sunt cei mai apropiaţi duşmani”, mai spune medicul Ioana Pedestru.

Sfatul medicului: tratament cu vacanţe la ocean

Medicii le recomandă celor alergici să facă climaterapie pentru a-şi întări organismul. „Terapia constă în schimbarea bruscă şi totală a zonei climaterice. Pentru asta, eu recomand vacanţe în zone cu climă oceanică, unde să se stea minimum trei săptămâni”, spune Sebastian Pop.

Cei alergici e bine să evite săşi aplice creme cu substanţe alergene. „Sunt bune emulsiile fără conservanţi sau parfumuri. De exemplu, pentru piele iritată e bun laptele de corp, pentru piele uscată - unguentul, iar pentru piele normală - crema hidratantă”, adaugă dermatologul.

"Alergicii trebuie să evite plimbările prin parc mai ales atunci când bate vântul, e soare sau aerul este uscat.“ IOANA PEDESTRU, medic ORL, competenţă alergologie