Începe războiul din Irak, faza pe petrol

Începe războiul din Irak, faza pe petrol

Giganţii industriei petroliere se pregătesc să revină în Irak graţie contractelor perfectate cu noua conducere de la Bagdad.

Patru mari companii petroliere occidentale - Exxon Mobil, Shell, Total şi BP - se pregătesc să revină în Irak, la 36 de ani după ce au fost alungate de fostul dictator Saddam Hussein, informează cotidianul american „New York Times“.

Cele patru companii aveau contracte de parteneriat cu compania petrolieră naţională din Irak, dar şi-au pierdut drepturile de concesiune după ce Saddam Hussein a naţionalizat întreaga industrie petrolieră. Pe 30 iunie însă, autorităţile irakiene vor anunţa atribuirea unor contracte, fără licitaţie, companiilor Exxon Mobil, Shell, Total şi BP. Ele vor fi astfel răsplătite deoarece au consiliat gratis, timp de doi ani, Ministerul Petrolului de la Bagdad şi pentru că dispun de tehnologia necesară pentru sporirea producţiei de ţiţei cu 500.000 de barili pe zi.

Potrivit estimărilor Ministerului Petrolului, producţia zilnică ar urma să crească de la 2,5 milioane de barili la 3 milioane. Pentru serviciile prestate, companiile solicită să fie plătite nu cu bani cash, ci în petrol.

„Acestea nu sunt, de fapt, contracte de prestări servicii. Ele sunt menite să evite impasul legislativ“ şi să le permită companiilor occidentale cu experienţă administrarea unor proiecte de amploare în Irak înainte de adoptarea legii petrolului, susţine Leila Benali, expert în cadrul Cambridge Energy Research Associates. Irakul continuă să aibă rezerve imense de petrol, apreciază fostul director al Exxon, Lee Raymond. Tratament preferenţial Nu mai puţin de 46 de companii străine (inclusiv cele mai importante din China, India şi Rusia) au încheiat memorandumuri de înţelegere cu Ministerul Petrolului de la Bagdad, însă nu au primit, deocamdată, contracte. În plus, nu toate companiile care au colaborat cu ministerul s-au ales cu contracte. Gigantul rus Lukoil, de exemplu, a instruit gratis ingineri irakieni, dar contractul pentru câmpul West Qurna, din sudul Irakului, l-a primit un consorţiu format din Chevron şi Total. GOANA DUPĂ RESURSE

Bush: exploatări fără restricţii Preşedintele american George W. Bush a cerut, miercuri, Congresului SUA să elimine interdicţia privind exploatările petroliere marine din afara platformei continentale, în vigoare din anul 1981, în condiţiile în care cotaţia-record a petrolului a urcat preţul benzinei la peste patru dolari pe galon. Bush susţine că restricţiile impuse de Congres au devenit „depăşite şi contraproductive“.

Măsura este promovată de candidatul republican la preşedinţie, John McCain, dar rivalul său democrat, Barack Obama, este împotrivă. John McCain a propus şi construirea a 45 de reactoare nucleare până în 2030, în cadrul soluţiilor de reglementare a crizei energetice, relatează AFP. „Voi determina această ţară să construiască 45 de noi reactoare până în 2030, obiectivul final fiind acela de a avea 100 de centrale noi care să furnizeze energie electrică pentru locuinţele, fabricile şi oraşele din America“, a declarat McCain.

Ne puteți urmări și pe Google News