Începe programul de dezvoltare a infrastructurii medicale. Ministerul Sănătății anunță primele avize
- Iulia Moraru
- 19 septembrie 2024, 18:09
Ministerul Sănătății a eliberat primele avize de oportunitate pentru implementarea proiectelor de investiții incluse în Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești, care se desfășoară în colaborare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
În acest context, ministrul Alexandru Rafila a exprimat satisfacția că s-a reușit finalizarea unui proiect interministerial ce aduce beneficii concrete pentru sistemul public de sănătate, spitale, pacienți și medici.
El a subliniat că lansarea acestui program național nu ar fi fost posibilă fără sprijinul ministrului Adrian Câciu și al echipei sale de la MIPE, cărora le-a transmis mulțumiri.
Ministerul Sănătății lansează primele avize de oportunitate pentru dezvoltarea infrastructurii medicale
„În valoare absolută, programul este comparabil cu PNRR și sunt sigur că ambele programe vor continua concomitent pentru a aduce peste 25 de miliarde de lei direct în sistemul de sănătate public.
Doar astăzi, Ministerul Sănătății a emis avize de oportunitate pentru peste 25 de spitale, în valoare totală de cca. două miliarde de lei”, a mai declarat Rafila.
Printre beneficiarii avizelor de oportunitate emise astăzi de Ministerul Sănătății se numără:
- Spitalul Clinic Județean de Urgență din Galați,
- Spitalul Județean de Urgență Tg. Jiu,
- Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu-Severin,
- Spitalul Județean de Urgență din Deva,
- Spitalul Orășenesc din Vișeul de Sus,
- Spitalul Municipal din Craiova și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandescu” din București.
Proiectele aprobate de Ministerul Sănătății se ridică la două miliarde de lei, iar evaluarea cererilor depuse de beneficiari va continua până pe 15 octombrie 2024.
Vor fi finanțate construcții noi de spitale
Programul dispune de un buget total de 13 miliarde de lei și se va desfășura între 2024 și 2030. Beneficiarii includ toate tipurile de unități sanitare publice, cum ar fi spitale orășenești, spitale municipale, spitale județene și institute.
Similar cu programul PNRR în Sănătate, PNIIUS va finanța construcția de noi spitale, extinderea și dotarea acestora, lucrări de modernizare și reabilitare pentru spitalele existente, precum și extinderea construcțiilor existente.
De asemenea, programul include lucrări și dotări pentru digitalizare, eficiență energetică și tranziție ecologică.
Spitalele județene, spitalele de specialitate și cele clinice, inclusiv cele de urgență, pot beneficia de fonduri în valoare maximă de două miliarde de lei.
Spitalele municipale sunt eligibile pentru un maxim de 350 de milioane de lei, în timp ce spitalele orășenești pot primi până la 250 de milioane de lei.
Experți în fonduri europene și reprezentanți din Ministerul Sănătății evaluează proiectele de finanțare
O comisie mixtă, formată din experți în fonduri europene și specialiști de la Ministerul Sănătății, va evalua proiectele de finanțare.
Beneficiarii vor depune aceste proiecte, împreună cu documentele justificative, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
„Am lucrat la foc continuu cu colegii din MIPE, pentru a rezolva acest cadru de finanțare de care depinde dezvoltarea sistemului spitalicesc din România pentru următorii șase ani. În acest moment sunt peste 150 de cereri de finanțare depuse la Ministerul Sănătății.
Am încredere că până la finalul anului vom avea o imagine foarte clară a proiectelor eligibile. Colegii din minister au termen până în 15 octombrie să analizeze toate cele 150 de solicitări și sa emită avizele”, a subliniat la rândul său Secretarul de Stat din Ministerul Sănătății, Dr. Alexandru Rogobete.
Semnarea proiectelor de finanțare pentru proiectele declarate eligibile va avea loc în noiembrie 2024.