Începe Postul Adormirii Maicii Domnului. Tradiții de Lăsata Secului
- Iulia Moise
- 30 iulie 2024, 10:45
Postul Adormirii Maicii Domnului începe, joi, 1 august și ține două săptămâni, până în data de 15 august, ziua uneia dintre cele mai mari sărbători de peste an. Postul este cunoscut în popor şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei.
Postul Adormirii Maicii Domnului. Tradiții de Lăsatul secului
Miercuri, 31 iulie, este Lăsatul Secului și ultima zi în care se mai poate mânca de dulce, înaintea celor două săptămâni de post.
Tradiția spune că în această zi întreaga familie trebuie să se reunească în jurul unei mese festive pentru a petrece această sărbătoare.
Un vechi obicei din Bărăgan spune că în ziua de Lăsata Secului trebuie adunate toate oasele și resturile de mâncare de la masă, iar a doua zi trebuie aruncate spre răsărit.
În Ardeal, de Lăsatul Secului dăinuie încă obiceiul focurilor purificatoare. În unele zone, la lăsatul serii, localnicii aprind focuri pe dealuri. Tradiția spune că acestea purifică totul în jur și alungă spiritele rele.
În Muntenia, de Lăsatul Secului există o tradiție culinară. Aici, nurorile pregătesc plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor. Tradiția spune că acest gest face ca relațiile între femei să fie dulci pe tot parcursul anului.
Postul Adormirii Maicii Domnului. Semnificații
În trecut, în zona Constantinopolului, postul dura numai patru zile, în timp ce în Ierusalim creștinii posteau opt zile.
În anul 1166 a avut loc la Constantinopol un sinod, unde s-a hotărât ca „postul să înceapă în ziua de 1 august și să se termine în dimineața zilei de 15 august, când începem sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului”.
Adormirea Maicii Domnului este cunoscută în popor şi sub denumirea de Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare.
Postul Adormirii Maicii Domnului. Zilele cu dezlegare
Se spune că în Postul Adormirii Maicii Domnului se ajunează lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX (aproximativ ora 15:00), când se consumă mâncare uscată.
Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin.
Postul Sfintei Maria: Zile cu dezlegare la pește și untdelemn în Postul Adormirii Maicii Domnului
- joi, 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin
- sâmbătă, 3 august: Sfinții Isachie, Dalmat și Faust – dezlegare la ulei și vin
- duminică, 4 august: Sfinții șapte tineri din Efes – dezlegare la ulei și vin
- marți, 6 august: Schimbarea la față a Domnului – dezlegare la pește
- sâmbătă, 10 august: Sfântul Lavretie – dezlegare la ulei și vin
- duminică, 11 august: Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului – dezlegare la ulei și vin
În luna august au loc două mari sărbători creștine: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).