Începe „executarea” miliardarilor ruşi! Germania a confiscat super-iahtul de 600 de milioane de dolari al lui Alisher Usmanov. FOTO

Începe „executarea” miliardarilor ruşi! Germania a confiscat super-iahtul de 600 de milioane de dolari al lui Alisher Usmanov. FOTO Sursa: Arhiva EVZ

Autoritățile de la Hamburg au confiscat super-iahtul de 156 de metri aflat într-un șantier naval în timp ce alte ambarcațiuni de lux aparținând altor cinci miliardari ruși se îndreptau spre Maldivele. Usmanov se afla pe o listă de miliardari care trebuiau să se confrunte cu sancțiuni din partea Uniunii Europene ca răspuns la invazia Rusiei din 24 februarie a Ucrainei.

Revista Forbes a relatat că iahtul Dilbar de 156 de metri, evaluat la 600 de milioane de dolari și considerat cel mai mare iaht cu motor din lume după tonaj, a fost confiscat miercuri de autoritățile germane.

Ambarcațiunea de lux are cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht, două locuri amenajate pentru aterizarea elicopterelor, o saună, un salon de înfrumusețare şi o sală de sport, dar şi 12 apartamente.

Iahtul se află pe șantierul companiei de construcții navale Blohm+Voss

Nava are un echipaj de 96 de oameni. Dilbar este prevăzut cu două heliporturi, saună și o sală de sport, dar și cu cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht, de 25 de metri. Nava mai este prevăzută cu 25 de cabine, dintre care patru pentru personal.

Ne puteți urmări și pe Google News

În vârstă de 68 de ani, Alișer Usmanov este unul dintre cei mai bogați ruși și este un apropiat al lui  Vladimir Putin. A fost unul dintre primii oameni de afaceri care au investit la Facebook și deține mari active imobiliare în Occident.

Superyacht-ul Dilbar de 600 de milioane de dolari al lui Alisher Usmanov a fost confiscat joi de autoritățile germane.

Consilierul ucrainean al ministrului afacerilor interne, Anton Geraschenko, a spus că iahtul ar trebui trimis în Ucraina și reamenajat ca crucișător cu rachete deoarece este „unul dintre cele mai complexe și mai provocatoare iahturi construite vreodată, atât în ​​ceea ce privește dimensiunile, cât și tehnologia”.

Miliardarii ruși îşi mută bijuteriile plutitoare în Maldive

Cel puțin alte cinci iahturi de lux deținute de miliardari ruși sunt acum ancorate sau navighează în Maldive încercând să scape de impunerea unor sancțiuni severe occidentale asupra Rusiei.

Iahtul Clio, deținut de Oleg Deripaska, fondatorul gigantului Rusal, care a fost sancționat de SUA în 2018, a fost ancorat în largul capitalei Male, miercuri, potrivit bazei de date de transport maritim MarineTraffic.

De asemenea, titanul, deținut de Alexander Abramov, un cofondator al producătorului de oțel Evraz, a sosit pe 28 februarie. Alte trei iahturi deținute de miliardari ruși au fost văzute miercuri navigând în apele Maldivelor, arată datele. Printre acestea se numără Nirvana de 88 de metri deținută de cel mai bogat om al Rusiei, Vladimir Potanin. Cele mai multe nave au fost văzute ultima dată ancorate în porturile din Orientul Mijlociu la începutul anului.

Un purtător de cuvânt al guvernului din Maldive nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Roman Abramovic deține două iahturi, care au costat aproape 1.5 miliarde de dolari

„Eclipse”, unul dintre acestea, a fost localizat, recent, în insula Caraibe St. Martin. „Solaris”, al doilea iaht, se află în portul Barcelona, Spania. Acesta are 48 de camere, dintre care 36 de cinci stele pentru invitați. Nava are opt niveluri și este prevăzută cu sală de forță, saună, jacuzzi, piscină, discotecă, beach club în aer liber și salon de cosmetică.

Arcady Rotenberg, coproprietarul celei mai mari companii de construcție din Rusia și fost partener de judo al lui Vladimir Putin, este și el în pericol să rămână fără iaht. Acesta deține o navă în valoare de 75 de milioane de dolari, care se află în portul Tuzla.

SUA au spus că vor lua măsuri stricte pentru a confisca proprietățile rușilor sancționați

„Săptămâna viitoare, vom lansa un grup operativ transatlantic multilateral pentru a identifica, vâna și îngheța activele companiilor oligarhilor ruși sancționați: iahturile lor, conacele lor și orice alte câștiguri pe care le putem găsi și îngheța în temeiul lege”, a spus Casa Albă.

Washingtonul a impus sancțiuni lui Deripaska și altor ruși influenți în 2018 din cauza legăturilor lor cu președintele Vladimir Putin, după presupusa intervenție a Rusiei în alegerile din SUA din 2016, pe care Moscova le neagă, scrie theguardian.com.