Start pentru evaluarea integrităţii procurorilor anticorupţie. Veronica Dragalin, cap de listă. Document

Start pentru evaluarea integrităţii procurorilor anticorupţie. Veronica Dragalin, cap de listă. Document Comisia Vetting - Republica Moldova / sursa foto: https://www.facebook.com/VettingCommission/

Procurorii anticorupţie din Republica Moldova vor fi supuşi în timpul apropiat evaluării externe privind integritatea. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a transmis joi seara către Comisia de evaluarea a procurorilor lista subiecţilor de la Procuratura anticorupţie care vor vi evaluaţi.

Procurorii anticorupţie sunt primii din sistem care vor fi evaluaţi la capitolul integritate. Conform Hotârârii CSM din 21 mai 2024, lista a fost întocmită la solicitarea Comisiei de evaluare a procurorilor.

Cine sunt procurorii care vor fi evaluaţi

În listă au fost incluşi 67 de procurori, dintre care trei au trecut prin procedura de evluare, candidând pentru alte funcţii.

În lista respectivă se regăsesc 43 de procurori angajaţi în Procuratura Anticorupţie, patru procurori încadrați în circuitul instituțional al Procuraturii Anticorupție, 17 procurori delegaţi în Procuratura Anticorupţie de la alte procuraturi şi trei procurori anticorupţie uspendaţi din funcţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cap de listă este şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin. Urmată de cei trei adjuncţi interimari ai săi.

Cei care vor pica evaluarea nu vor mai avea dreptul să activeze în sistem sau să beneficieze de îndemnizaţia unică la plecarea din sistem. Cei care vor avea temeri că nu vor trece evaluarea sunt în drept să depună cereri de demisie.

Evaluarea procurorilor anticorupţie, cu scandal

Săptămâna trecută, o membră a Comisiei Pre-Vetting, Tatiana Răducanu, a fost acuzată de legături cu Vleaceslav Platon și Ilan Șor. Iar Procuratura Anticorupție a deschis o investigație cu privire la Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a trimis mai multor instituții de stat o scrisoare cu concluziile preliminare ale unei investigații pornite în aprilie 2024.

Aceasta arată un risc sporit ca Tatiana Răducanu să fie, de fapt, omul de încredere al fugarilor penali Veaceslav Platon și Ilan Șor.  Aceasta le-ar promova interesel. Totodată,  asigură că persoanele loiale acestora vor fi promovate în funcții cheie în sistemul de justiție. Iiar cei care ar putea fi periculoși vor fi eliminați.

În urma scandalului, Tatiana Răducanu a demisionat.

Procurorii anticorupţie nu vor fi evaluaţi de Tatiana Răducanu/ S

Procurorii anticorupţie nu vor fi evaluaţi de Tatiana Răducanu/ Sursa foto: CSM

Preşedinta Maia Sandu a cerut probe, iar Parlamentul a convocat-o pe Veronica Dragalin pentru precizări.

Solicitat de EvZ, Viorel Morari, fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, a comunicat că încă în 2017 a fost pornit un dosar penal în baza înscrisurilor descoperite în telefonul lui Veaceslav Olaton. Fostul procuror a confirmat că, pe lângă alţi judecători, figura şi numele Tatianei Răducanu.

Dosarul a fost clasat de procurorul Mirandolina Suşiţcaia, în perioada când la şefia Procuraturii Generale se afla Veaceslav Platon.