Evenimentul Zilei > Social > Încep școlile cu cabinetele medicale închise. Monica Anisie caută soluții
Încep școlile cu cabinetele medicale închise. Monica Anisie caută soluții

Încep școlile cu cabinetele medicale închise. Monica Anisie caută soluții

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat miercuri seara că decizia privind modalitatea în care se vor prezenta elevii la cursuri va fi luată de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.

„Decizia este la nivel de unitate de învăţământ, adică la consiliul de administraţie. Consiliul de administraţie propune scenariul pe care îl vor alege, propune inspectoratului şcolar şi Direcţiei de Sănătate Publică, urmând ca acestea să avizeze şi Comitetul Judeţean sau al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă să aprobe acest scenariu”, a spus Anisie la postul B1 TV.

Ea a afirmat că astfel decizia va fi la nivel local.

„Am dat în felul acesta autonomie locală, pentru că directorul unităţii de învăţământ, directorul de la DSP local pot şti cel mai bine ce se întâmplă local, nu de la nivel central să luăm pentru toată lumea aceeaşi măsură”, a explicat ministrul.

Școala începe cu cabinetele medicale închise

Potrivit ministrului educației, Monica Anisie, există un proiect de lege depus la Parlament, care prevede deblocarea posturilor pentru personalul didactic, personal nedidactic şi personalul medical necesar acestor cabinete.
„În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare. Prin proiectul de lege pe care l-am trecut prin Guvern şi l-am depus la Parlament am solicitat deblocarea posturilor pentru personalul didactic, personal nedidactic şi pentru medici şi asistente din cabinetele şcolare. Ştiţi foarte bine că în Legea 55 – legea în care sunt prevăzute măsurile pentru starea de alertă – a fost interzis concursul până şi pentru funcţiile didactice”, a spus ministrul
Anisie a afirmat că a avut o discuţie în acest sens cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„Am avut o discuţie cu domnul ministru Tătaru pentru a găsi soluţii aşa cum am găsit şi în perioada examenelor naţionale. Am avut în fiecare unitate de învăţământ câte un medic sau o asistentă în aşa fel încât să se desfăşoare activităţile fără nicio problemă. Domnul ministru Tătaru a prezentat o situaţie a acestor medici sau asistente care ar putea să vină în parteneriat cu autoritatea publică locală către unitatea de învăţământ”, a mai susţinut Monica Anisie.

Sindicatele estimează că ar fi nevoie de peste zece de mii de persoane. Pentru perioada stării de alertă, Guvernul a decis să lase la latitudinea fiecărei unități de învățământ să decidă ce activități pot fi suspendate sau făcute în regim online. Iar medicii de familie fac un apel către părinţi: să nu aglomereze cabinetele pentru adeverinţe şi avize la începutul anului şcolar.

Medicii de familie cer şi ei din nou renunţarea la avizele de intrare în colectivitate, care nu sunt utile decât după o perioadă de boală şi nu după vacanţă.

În plus, susţin vaccinarea antigripală obligatorie a elevilor, potrivit agerpres.ro